BiH druga u Evropi po smrtnosti od koronavirusa: Stigla i nova pravila za FBiH

Vijesti 13. jan 202219:39 > 14. jan 2022 20:49 0 komentara
N1

Svakodnevno se bilježe novi rekordi zaraženih koronavirusom - danas više nego jučer. Čak dvije hiljade 590 je oboljelih i 24 smrtna slučaja. Druga smo zemlja u Evropi, nakon Bugarske po smrtnosti od ove bolesti. Zaraženi u problemima i sa simptomima i sa dostupnosti ljekara. Brojevi u call centrima ili nedostupni ili zauzeti. Strpljenje na izmaku.

Pored rekordnog broja zaraženih, rastu i pritužbe građana na rad telefonske linije covid centara. Nadležni, svjesni problema, ističu da su propusti posljedica prezauzetosti na terenu, ali da će se, ako se, ipak, utvrdi nemar pojedinaca, najoštrije sankcionisati.

“U jednom momentu nas je morio manjak kadra, pa nismo mogli paralelno da imamo sinhronizovan rad na terenu i uz telefonske linije. Ne želimo da vjerujemo da ima takvih što zloupotrebljavaju svoj položaj i namjerno se ne javljaju. Ukoliko toga ima, mislim da u tom kontekrstu trebaju drastičnije mjere”, rekao nam je Arman Šarkić, PR Doma zdravlja KS.

Iako su prethodnih dana zabilježene gužve na drive in punktovima za testiranje, situacija danas vidno drugačija. Rasterećenje je i u pojedinim covid ambulantama.

“Uopšte nema gužve, osoblje je jako ljubazno”, govore nam građani.

“Ima gužve i sad se povećao i broj oboljelih od kovida, dolaze pozitivni”, dodaju neki od sagovornika N1.

Nove odluke vlade KS o testiranju

Dijelom je to razlog nove odluke vlasti Kantona Sarajevo, kojom je uvedeno antigensko testiranje, dok će se PCR raditi samo u iznimnim situacijama. U slučaju da je antigen test pozitivan, njegov rezultat se ne potvrđuje PCR testom. Ako je test negativan – pacijentu s lakšom kliničkom slikom nije potrebno dodatno PCR testiranje. I suprotno – ako je antigen test negativan – pacijentima koji imaju kliničku sliku koja napreduje pristupa se PCR utvrđivanju.

“Mi smo na početku pandemije čak imali pojedine građane KS koji su dolazili asimptomatski i rekli da neko u porodici već tri dana ima temperaturu, pa su došli da vide da li su nosioci virusa. To je potpuno neprihvatljivo”, naveo je Arman Šarkić, PR Doma zdravlja KS.

Stručnjaci pozivaju na nošenje maski i na otvorenom, oprez i strpljenje, koji bi nam, u drugom dijelu godine, mogli donijeti kraj pandemije. U RS još nema pooštrenih epidemioloških mjera.

Nove naredbe i za nivo Federacije BiH

A od danas, u FBiH nove naredbe. Između ostalog, definiše se da u zatvorenim prostorima ne može biti više od 30 osoba, dok na otvorenom ne može biti vie od 100. Izuzetak su VPT potvrde, kojima se dozvoljava nešto veći broj. Dakle, u zatvorenom prostoru ne više od 60 ljudi, dok će na otvorenom taj broj biti 200.

“U naredna dva mjeseca se moramo pripaziti i nakon toga mi se iskreno nadamo da izlazimo iz pandemije i da ćemo možda na jesen govoriti samo o endemiji”, saopštio je Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Od danas na području Federacije počelo se i s uvođenjem vpt pravila u ugostiteljskim objektima. Delta soj još uvijek je dominantan, ali se do kraja mjeseca očekuje da primat preuzme omikron koji ima bržu tendenciju širenja. Osim što može prouzrokovati ozbiljno zdravstveno stanje, covid, generalno, može izazvati i teže oblike kožnih oboljenja, tzv. covid prste, upozoravaju dermatolozi.

“To su vrlo specifične promjene koje se dešavaju na samim prstima, najčešće palcu nogu, gdje su prsti ljubičasti i mogu se javiti i nekrotične promjene”, rekla je u programu N1 dr. dr Tamara Jovović, dermatologinja.

Vakcinisati što više populacije i dalje je glavni zadatak. Kampanja pojačane vakcinacije biće nastavljena i narednog vikenda u sarajevskom shoping centru Importanne, gdje će građani moći da dobiju svoju prvu, drugu i treću dozu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!