BiH i Srbija dolaze na listu “neprijateljskih zemalja” Rusije?

Vijesti 07. apr 202218:18 > 18:23 2 komentara
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj (N1)

Opća skupština Ujedinjenih nacija izglasala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Za prijedlog je glasalo više od dvije trećine od 193 zemlje koje sudjeluju u radu Opće skupštine. Kao formalni razlog za izbacivanje Rusije navedeni su izvještaji o "teškom i sistematskom kršenju ljudskih prava", koje su počinili ruski vojnici u Ukrajini.

Za izbacivanje Rusije glasale su 93 zemlje, protiv su bile 24, a 58 ih je bilo suzdržanih.

Zanimljivo, sve zemlje Zapadnog Balkana, kao i bivše Jugoslavije, glasale se protiv Rusije. Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj glasao je da Moskva više ne bude članica Vijeća za ljudska prava.

Prije samog glasanja, Rusija je jasno i nedvosmisleno upozorila članice Ujedinjenih nacija da će podrška ili uzdržanost tokom glasanja o suspenziji Moskve biti smatran “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose.

Twitter

“Vrijedno je pomenuti da će, ne samo podrška sličnoj inicijativi, već i uzdržanosti i neučešće tokom glasanja, biti smatrano neprijateljskim gestom. Pored toga, stav svake države bit će uzet u obzir tokom razvoja bilateralnih odnosa i radu na važnim pitanjima unutar okvira UN-a”, ističe se u dopisu ruska misija u UN-u. U prijevodu, Bosna i Hercegovina i Srbija današnjim činom mogle bi dospjeti na “crnu listu” Moskve.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je unaprijed kritikovao ambasadora Alkalaja navodeći da njegovo glas za izbacivanje Rusije nije stav državnog predsjedništva, iako je istu odluku, pokazat će se kasnije, učio i srbijanski ambadsador u UN-u.

“Neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u UN-u i na to upozoravam već nekoliko puta. Time se degradira pozicija Predsjedništva BiH i ove zemlje”, poručio je Dodik.

Nakon ove izjave, ubrzo je uslijedila reakcije bivšeg šefa bh. diplomatije Igora Crnatka koji je kazao da je Dodik kriv što je Alkalaj danas glasao protiv Rusije jer je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda dao podršku Alkalaju da predstavlja BiH u UN-u.

Crnadak je zaključio kako su “Dodik i SNSD Bošnjacima prepustili spoljnu politiku i Ministarstvo vanjskih poslova zato što tamo nema muljanja na milionskim nabavkama i nema ugovora za „Prointer“ i druge režimske kompanije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare