“BiH je dio Zapada”: Reakcije na Erdoganovo zastrašivanje bh. muslimana Zapadom

Vijesti 08. sep 202218:13 2 komentara
Anadolija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom nedavne posjete Sarajevu je optužio Zapad za pokušaj podjele i uništenja muslimana, što je izazvalo niz reakcija.

Na upit N1 da prokomentarišu izjavu turskog predsjednika, iz OHR-a su rekli da su “bez komentara”, dok su iz Evropske komisije u svojoj reakciji na naš upit naveli kako općenito nemaju običaj komentirati primjedbe drugih prema medijskim izvještajima, “posebno ako te primjedbe nemaju smisla ili se ne temelje na stvarnosti”.

Ne osvrćući se na turskog predsjednika i njegovu izjavu, iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini ipak su odgovorili na upit, afirmišući Bosnu i Hercegovinu kao dijelom Zapada.

“Bosna i Hercegovina jeste i uvijek je bila dio Zapada. Sjedinjene Američke Države su prijatelj i partner svim ljudima u BiH, svih nacionalnosti i religijskih uvjerenja. Ostajemo posvećeni postizanju našeg zajedničkog cilja – demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH, čvrsto usidrene u euroatlantsku zajednicu zemalja”, naveli su u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, turski zvaničnik Recep Tayyip Erdogan rekao je u Sarajevu kako Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane.

“Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ćete biti najveća prepreka tome“, rekao je Erdogan prilikom posjete Rijasetu Islamske zajednice u BiH.

Njegovu su izjavu naknadno prenijeli mediji, a u programu N1 televizije reagovao je i bivši šef bosanskohercegovačke diplomatije Zlatko Lagumdžija, koji je izjavu okarakterisao “zastrašujućom”.

„To je jedna zastrašujuća izjava. Radi se o vrlo ozbiljnom čovjeku (op. a. Erdogan) i ta njegova izjava je duboko pogubna za BiH. To je čista poruka Bošnjacima da ne vjeruju Zapadu. Ko je alternativa Zapada?“, upitao se Lagumdžija gostujući sinoć na N1 televiziji u emisiji Pressing.

Kritikovao je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kazavši da, za razliku od oca Alije Izetbegovića, zbog politike koju danas vodi, gura Bošnjake i BiH u izolaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare