“BiH je u statusu nedovršene države, dok imamo OHR to je protektorat”

Vijesti 19. feb 202116:54 3 komentara
N1

Bosna i Hercegovina se nalazi u preddemokratskom dobu, i nalazi se u statusu nedovršene države. Zrelije političke klime neće biti dok je takvo stanje aktuelno - rekao je za N1 Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS-a.

“BiH se nalazi u preddemokratskom dobu, nemamo profesionalnih političara u BiH. Imamo određeni broj mladih ljudi koji su uz pomoć međunarodnih institucija educirani o EU standardima politike. Ovdje je bitna demokratska zdravost društva. Nemamo pravo osuđivati osobe na osobnoj osnovi koje su na čelu stranaka, jer one imaju legitimitet građana i naroda BiH. Dok se u BiH ne stvori klima, zrelija klima, to će tako biti”, rekao je gost N1 u Novom danu.

“Ona se neće stvoriti dok je BiH u statusu nedovršene države, dok ne postoji minimalni konsenzus tri naroda o karakteru i budućnosti države. Građani se glasovati kako su glasovali. Mi i dalje se nalazimo u predpolitičkom dobu, iste političke paradigme koje smo bili svjedoci ranih devedesetih godina”, zaključio je.

BiH nije riješila osnovni problem – a to je minimalni konsenzus tri etničke nacije, nema EU standarde, prava građana.

“Kada te stvari riješimo biće manje razloga da problem tražimo u osobama na čelu stranaka, a više da usvojimo standarde demokratskih društava”, kazao je Ljubić komentarišući lokalne izbore u Mostaru.

VEZANA VIJEST

Govoreći o Izbornom zakonu – Ljubić je rekao da vjeruje da će on biti usvojen do ljetne pauze, jer to više nije samo pitanje BiH, budući da su sporazumu prisustvovali i predstavnici najjačih zemalja međunarodne zajednice. Spomenuo je da je to i jedan od prioriteta ove godine, te jedan od uslova za kandidatski status BiH.

Govorio je i o optužbama da je HNS primao novac iz budžeta.

“Ja toga novca nisam vidio. Platimo kave iz svog džepa. Kažete da je povjerenstvo nešto istraživalo – vidjet ćemo”, odgovorio je.

Jedna od tema razgovora bio je i Valentin Inzko, odnosno OHR, tačnije – mogućnost njegovog zatvaranja. Ovako je to komentarisao gost N1:

“On je u umrtvio OHR, otišao bih i korak dalje – svojim odlukama ga je i obesmislio. On je na odlasku, vjerujem da će doći novi, dolazi iz najutjecajnije zemlje EU. To je poruka da bi ta osoba po mom predviđanju trebala biti zadnji visoki predstavnik, koji treba učiniti sve da BiH dođe na evropske tračnice. Želim vjerovati da će tako biti. Postepeno gašenje je put kojim BiH treba ići, ali gašenje neće biti prema željama bilo koga iz BiH. Uzimajući uvjete za zatvaranje ohr-a – jedan glasi – pravna država, a drugi odluka Upravnog odbora i PIC-a da je BiH u takvoj situaciji da joj OHR ne treba. Vjerujem da će to vrijeme upravo doći. Vjerujem da će Schmidt biti zadnji visoki predstavnik.”

“Dokle god imamo OHR – to je protektorat”, istakao je Ljubić.

“U prošlosti se ponašao kao vicekralj, ne možemo govoriti o pravnoj državi. Očekujem da ćemo uz pomoć EU postaviti takve kapacite koji će omogućiti da funkcionišemo bez visokog predstavnika”, zaključio je Ljubić.

Ljubić je rekao i to da je pogrešno fokus migrantske krize vezati za Hrvatsku, te da svi trebaju biti svjesni situacije da BiH nema kapacitet da se nosi sa velikom migrantskom krizom.

10.000 migratana u BiH je po broju stanovnika kao 300.000 migranata u Njemačkoj, a po razvoju i mogućnostima, ta cifra puta pet. Prema njegovom mišljenju BiH nije iskoristila ni kapacitete koje ima, nije zaštitila granicu na istoku – što je trebao biti prvi korak.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare