BiH neće učestvovati na EXPO 2020: “Država se obrukala”

Vijesti 07. sep 202119:22 2 komentara
Fena/Vijeće ministara BiH

Nerad, blokade i sporost glavni su razlozi zašto BiH neće učestvovati na jednoj od najvećih smotri privrede u svijetu - EXPO 2020. u Dubaiju. Privrednici tvrde da se država obrukala i da će vrlo teško biti sada naći nove partnere i investitore.

Na učešće na Expu BiH odlučila se prije tri godine, odlukom Savjeta ministara. Obavezali smo se na provođenje niza aktivnosti koje, kako kažu u vanjskotrgovinskoj komori BiH, nisu bile završene i mnogo prije blokade rada institucija.

“Koliko ja znam, ministar Košarac je podržao ovakav projekat, radio je na tome, ali nije bilo do njega. Na Savjetu ministara nije prošla odluka, u prvoj fazi nije usvojen budžet za Dubai Expo, kasnije nije bilo konsenzusa. Zapravo, mislim da nisu shvatili o čemu se tu radi”, rekao je Ahmet Egrlić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dok BiH nije iskoristila brojne benefite koje je organizator u Dubaiju omogućio, susjedna Srbija npr. uložila je više od 16 miliona eura u izgradnju paviljona i promociju svojih potencijala.

“Možete misliti kad vam neko izgradi paviljon, obezbijedi smještaj za vaše osoblje, kad vam kaže da će pokriti i sve druge troškove ako nemate novca i mi na to, BiH odgovori ćutanjem. Možete misliti kako smo se obrukali i nismo kredibilan partner jer će ljudi sada morati srušiti paviljnon koji su izgradili ili ga ustupiti nekome. Ko će sa BiH ozbiljno razgovarati u narednom periodu?!”, rekao je Egrlić.

Za sada nema odgovora na pitanje hoće li organizator tražiti nadoknadu štete za bh. paviljon koji će u narednih šest mjeseci ostati prazan u Dubaiju. No, ono o čemu vrijedi razmisliti je šta bismo ponudili na smotri u čijem su fokusu tehnološki napredak i povezivanje.

“Vidjeli smo šta je tema ovog sajma, uglavnom se fokusira na četvrtu industrijsku revoluciju, nove tehnologije, znanja, održivost, mobilnost…a pitanje je gdje smo mi u svijetu što se tiče tih novih znanja, primjene, nove industrijske revolucije ako se zna da nismo zakoračili ni u treću”, rekao je Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar.

Uprkos brojnim potencijalima, ova šansa za privlačenje ozbiljnih investicija je propala. I pored želje za individualnim nastupom, mnogi privrednici moraće čekati neku drugu privrednu smotru, jer investitori sa najviše novca najčešće pregovaraju samo sa državom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare