BiH očekuje najbolja turistička sezona do sada: Šta nudimo turistima?

Vijesti 10. jun 202210:06 > 10:58 2 komentara
F.Z./N1

Kakvu turističku sezonu očekuju, šta nude posjetiocima iz zemlje i svijeta, koliko je turizam važan za razvoj gradova i šta su realni problemi za turistički sektor? O ovim pitanjima razgovarali smo sa Kenanom Magodom, direktorom Turističke zajednice Kantona Sarajevo, iz Travnika nam se javio Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, iz Trebinja Žarko Vico, stručni saradnik Turističke organizacije grada Trebinje i iz Banjaluke Aleksandra Anja Dragomirović, koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja iz Centra za životnu sredinu.

Nadmašili 2019. godinu

Godina 2019. je bila zlatno doba bh. privrede i turizma, podsjeća nas direktor Turističke zajednice KS. Očekivanja su mu velika, a prema dosadašnjim podacima, i opravdana su. Očekuje nas, kaže, najbolja sezona ikada.

“Ako se po jutru dan poznaje, ova će turistička sezona biti najbolja i rekordna do sada. Što se tiče zimskog turizma imali smo povećanje 6,7 posto od 2019. godine, a već sada u prvom kvartalu za ljetni period imamo povećanje više od 11 posto, što nam govori da ćemo ove godine imati najbolju ljetnu sezonu ikada”, uvjerljiv je Magoda.

Šta BiH nudi turistima, pitamo ga.

“Unikatan smo grad za Evropu. Može se osjetiti šarm orijenta, pogledati modernu Evropu i unikatnu arhitekturu. Blizina aerodroma naznačuje da možemo konzumirati i naše lokalne planine. Tu je i historijsko nasljeđe koje ne smijemo zaboraviti, a koje je toliko atraktivno svim turistima”, ističe Magoda, dodajući da nam je zemlja bogata i prirodom, te da nismo ni svjesni koje potencijale imamo.

Stručni saradnik Turističke organizacije grada Trebinje napominje da je Trebinje već i protekle godine dostiglo promet iz rekordne sezone 2019. godine.

“Već za prvih pet mjeseci znatno smo nadmašili 2019. godinu. Vraćaju nam s inostrani gosti. Pored individualnih, bilježimo i grupne posjete iz zemalja kao što su Kina, Malezija i Japan. To govori da će sezona pred nama biti najbolja do sada”, uvjerljivo će i Vico, baš kao i Magoda.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, također navodi, da je obećavajuća sezona pred nama.

“Imamo razvijen zimski turizam i ove godine smo dobro stajali. U predsezoni već bilježimo jako veliki broj gostiju. Srednja Bosna je poznata po đačkim ekskurzijama. Gradovi Jajce i Travnik su prepuni učenika i đaka. U ljetnoj sezoni imamo veliki interes sa arapskog poluotoka, ali i zemalja regiona. Najatraktivnije su destinacije Vlašić, Jajce, Travnik, Fojnica, ali i Vitez kao grad napreduje snažno u posljednje vrijeme“, rekao je Matošević.

Magoda navodi da je intencija Turističke zajednice KS da sa svim ostalim turističkim zajednicama u BiH nastupa zajedno na svjetskim sajmovima.

“Najbolje bi bilo kad bi BiH imala krovnu Turističku zajednicu kao što to imaju druge zemlje svijeta”, rekao je Magoda.

Odliv radne snage

Koordinatorica programa Biodiverzitet i zaštićena područja iz Centra za životnu sredinu, osvrnula se na zaštitu okoliša, rekavši da moramo biti svjesni ljepota koje imamo, ali i da ih lako možemo izgubiti.

“Često uzimamo zdravo za gotovo činjenicu o ljepotama naše zemlje, o prirodnom nasljeđu koje je specifično, o divnim rijekama i planinama itd. Trebamo uvijek biti svjesni da je to na neki način vrlo lako izgubiti i uništiti. Jedan od načina da to izgubimo je loše planiranje i loše strategije. U svakom slučaju treba šire posmatrati”, naglašava Dragomirović.

Upozorava da su se neke stvari izgubile u ovoj priči gdje želimo da napredujemo.

“Odemo na planinu i vidimo ogromna gradilišta. Potpuno mi je jasno da je to važno, ali to ne smije da bude svrha i cilj. Da li želimo imati urbane centre na vrhovima planina ili želimo da imamo zdravu sredinu”, pita ona, upozorivši da bi to moglo dovesti do toga da turisti neće željeti da odmaraju na mjestima koja su se udaljila od prirodnog ambijenta kojeg svi trebamo nakon napornog dana.

Brojni trebinjski privrednici susreću se sa sve većim problemom nedostatka radne snage, a najava dobre turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj uzela je najbolje majstore svog zanata. Vico ističe da je odliv radne snage velik posebno u susjedni Dubrovnik.

“Zaista nam se teško boriti sa Dubrovnikom, koji je u mogućnosti da izdvoji više sredstava i za ugostiteljske i turističke radnike”, rekao je stručni saradnik Turističke organizacije grada Trebinje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare