Od Priebeovog izvještaja BiH nije napravila korak naprijed

Vijesti 09. jun 202220:04 > 20:04 0 komentara

"Frustriran sam zbog izostanka progresa u posljednjih petnaest godina. Mnoge stvari koje čitam su potpuno identične mojim kolegama iz ranih 2000-tih godina", rekao je Reinhard Priebe, nezavisni sudski eskpert, 20. 11. 2019. godine. Identično je i dvije godine nakon kazao prvi čovjek Delegacije EU u BiH. Blagi ili gotovo nikakvi koraci naprijed, sa vrlo rijetkim pozitivnim primjerima.

Tri preporuke: da svi građani imaju pravo na suđenje, niko nije iznad zakona i svi građani imaju pravo na postupak u razumnom roku, tu su i tri reformska zakona o VSTV-u, sukobu interesa, javne nabavke. Ne postoji politička volja, građani na gubitku.

“Koliko ima određenih zabrinutosti, mjesto za rješavanje takvih problema je Parlamentarna skupština BiH, tu se zakon donosi, kao i izmjene i dopune. Nema mjesta nikakvim jednostranim potezima i nema mjesta povlačenju iz institucija”, rekao je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Institucijama zamjera advokat Ifet Feraget za koje smatra da su politički kontrolisane u kojima stanuje korupcija. Protivi se i trošenju novca na forume i seminare nevladinog sektora jer nisu svrsishodni i predlaže da se ti fondovi preusmjere za pomoć oštećenima.

“To je kriminal koji mora biti istražen do kraja, u protivnom, sve institucionalne garancije koje uživamo kao građani predstavljaju jednu običnu iluziju , zbog čega je sasvim logično da građani imaju jedno ogromne nepovjerenje u rad pravosuđa kojim upravlja vrh države jer nekome nije u interesu da se sazna prava istina o ubistvu Dženana i Davida, ubice su povezane sa vrhom vlasti. Da nije tako, obični pojedinac ne bi mogao imati takvu zaštitu od krivičnog progona”, rekao je Feraget.

Osim rada na predmetima poput Dragičević i Memić za koje se čulo i u Vijeću sigurnosti UN-a, o kojima se govorilo u najvišim evropskim institucijama, bh. pravosuđe mora se uhvatiti u koštac sa izbornim prevarama. To je već učinilo tužilaštvo u Brčkom , otvoreno 12 predmeta, podignuto šest optužnica, dio i presuđen i to zatvorskim kaznama.

“Mogu potvrditi da Tužiteljstvo BD-a svi tužitelji zajedno sa glavnim tužiteljem poduzimaju sve moguće aktivnosti da bi se procesuirali svi oblici korupcije i organizovanog kriminala u BD-u”, kazao je Pavo Radoš, tužilac u Tužilaštvu BD-a.

Krivulja koju BiH i bh. društvo moraju preći kako bi došli do prava na pravdu. Kriminal, korupcija i sve druge rak rane bh. društva stoje na tom putu. Po svemu sudeći BiH se i dalje nalazi na samom početku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!