BiH pravi novi korak ka NATO članstvu

Vijesti 18. maj 202219:13 0 komentara

Put Bosne i Hercegovine je neizvjestan. NATO ili neutralnost. Sudeći po novom dostignuću Centra za podršku miru napravljen je novi korak na NATO putu.

Samo Švedska, Finska, Gruzija i Bosna i Hercegovina imaju Centar za operacije podrške miru, a nisu članice NATO pakta. Bh. Centar sada je dobio i NATO Memorandum. Dok se spori NATO put, uz ranija upozorenja ruskog ambasadora, BiH ovim certifikatom pravi novi korak ka NATO članstvu, poručeno je danas.

Doprinos kolektivnoj sigurnosti

”BiH dokazuje svijetu da je pravi partner NATO i daje izuzetan doprinos kolektivnoj sigurnosti. Današnje priznanje da je Centar postigao standarde svjetske klase u oblasti podučavanju i održati ih više od 10 godina”, rekla je Pamela McGaha, NATO štab Sarajevo.

Elvedin Omić, brigadir OS BiH je naveo da uzimajući u obzir trenutnu situaciju oko Švedske i Finske, mišljenja je da će BiH biti među dvije zemlje u svijetu koje imaju Centar za operacije podrške miru sa ovom vrstom akreditacije.

”Sve četiri zemlje će postati NATO članice’‘, istaknuo je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

NATO prisustvo

Osim što je u to siguran ministar odbrane, on smatra da je krajnje vrijeme da Vijeće ministara usvoji budžet i da se ovakvi rezultati dostignu i u drugim poljima.

”Nije važno samo za Ministarstvo odbrane i OS, ovo je jako važno za državu Bosnu i Hercegovinu. Ako vam kažem da je kroz ovaj Centar prošlo četiri hiljade stranih studenata za jednu humanu obuku, obuku operacija podrške miru… ovdje prolaze i studenti civilnih fakulteta, trebali bi sve to znati cijeniti”, kazao je Podžić.

Akreditacija koju je dobio Centar traje šest godina, a stručnjaci su procijenili da dosadašnji rad ispunjava NATO standarde. Iako BiH nije članica, na terenu se pokazuje NATO prisustvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!