BiH se oprašta od Jovana Divjaka

Vijesti 09. apr 202118:12 1 komentar
jovan divjak
N1

BiH se oprašta od Jovana Divjaka. Putem društvenih mreža, izjava, saopštenja, kolumni. Prisjećaju se "čika Jovinih" izjava, patriotizma, i ljubavi prema državi. Od generala su se oprostili i brojni bivši i aktuelni strani ambasadori, novinari. Već postoje prijedlozi da jedna od sarajevskih ulica ponese ime generala Jovana Divjaka.

Članovi Predsjedništva BiH, Udruženje generala Armije, zvaničnici, znani i neznani, svako na svoj način, oprašta se, od kako navode, velikog čovjeka. Mnogi i izvan granica BiH. Brnard-Henri Levy, jedan od najutjecajnijih intelektualaca sadašnjice, napisao je, jedini čovjek kojeg sam ikad zvao “Moj general”. Prvi američki ambasador u BiH, Viktor Jakovich, piše, otišao je pravi lider, istinski i veliki prijatelj.

“Tuga mi je evo ovih mojih 82. godine da od moje Armije, od naše, vaše, zajedničke Armije, od moga Predsjedništva, zajedničkog, našeg, vašeg, nemam nikakvo priznanje, jer oni koji odlučuju o priznanju oni su mislili da ne treba, ali imam ogroman priznanja od građana koji to kažu, koji to fino uzvrate umjesto njih”, tako je govorio Divjak.

Heroj, legenda, humanista, simbol građanske BiH. I neće biti zaboravljen, poručili su građani Sarajeva:

“Generala Jovana Divjaka svi ćemo pamtiti velikog, istinskog, iskrenog borca za BiH.”
“Simbol odbrane grada Sarajeva, simbol otpora agresiji i samo mogu reći neka mu je laka bosanska zemlja.”
“Definitivno jedna pozitivna ličnost jučer kada sam saznala za vijest da je general Divjak preminuo zaista sam bila tužna.”
“To je čovjek koji je zaslužio sve časti ovoga svijeta.”
“Pamtim ga po onom njegovom ne pucaj.”

Ne pucaj!

Maj ‘92. bivša sarajevska Dobrovoljačka ulica. U zamjenu da se na slobodu pusti prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, pripadnicima JNA trebalo se osigurati sigurno povlačenje iz kasarne Bistrik.

“Tada sam pozivao pripadnike Teritorijalne odbrane da se ne otvara vatra da je predsednik insistirao da se ovaj problem reši bez oružanog sukobljavanja”, ispričao je Divjak.

No, sukob je bio neizbježan. Stradalo je sedam, ranjeno 14 osoba, podaci su Tužilaštva BiH. 2011. Divjak biva uhapšen u Beču, po zahtjevu Republike Srbije, upravo zbog slučaja Dobrovoljačka. Građani izlaze na masovne proteste.

Divjak tada nije izručen Srbiji, no, tamošnji stavovi o njegovoj ratnoj ulozi ostali su nepromijenjeni do njegove smrti, uprkos tome što se još 1997. godine u pismu upućenom Aliji Izetbegoviću, odrekao čina brigadirnog generala Armije, zbog kako je naveo, okretanja glave od zločina koji su počinjeni nad Srbima.

BiH se oprašta od Jovana Divjaka

U posljednjoj kolumni, oproštaju od generala, Boris Dežulović, između ostalog piše:

“Ostaje priča o generalu koji je za čaršiju i za sebe bio Bosanac, a za Izetbegovićeve štapske kadrovike samo Srbin. Srbin i kad je u Predsjedništvu trebalo strancima dokazivati multietničnost Armije BiH, i kad je u zatvoru u Parsovićima trebalo dokazivati da nije četnik. Srbin koji je upravo iz svoga bosanstva, a ne srpskosti, dva puta u ratu tražio od Alije pomoć za progonjene srpske civile. Srbin koji je iz toga bosanstva, a ne srpskosti, vratio generalski čin zbog zataškavanja zločina na Kazanima.”

Pa nastavlja, general Srbin, a Bosanac, koji je u to svoje bosanstvo na kraju tiho sklonjen i penzionisan, odbijajući biti čovjek-simbol i stiropor za dekoraciju svečanih obljetnica, izabravši u miru istu stranu kao i u ratu, jedinu časnu i jedinu ispravnu.

Godine 2019. udruženje koje je general osnovao, Obrazovanje gradi BiH, obilježilo je 25 godina postojanja. Hiljade stipendija djeci i mladima. Stotine hiljada maraka pomoći djeci i školama bez adekvatne opreme. Komemoracija generalu je u ponedjeljak u sarajevskom Narodnom pozorištu. Bit će sahranjen isti dan na gradskom groblju Bare.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare