BiH svrstana u red država sa hibrdinim režimom

Vijesti 07. feb 202118:17 1 komentar

Prema Indeksu demokratije BiH rangirana je na 101. mjestu od ukupno 167 analiziranih država u svijetu, s ukupnim indeksom od 4.84. Indeks se kreće od 0 do 10, a BiH je svrstana u red država sa hibrdinim režimom. Bolje od nas rangirane su Sijera Leone, Zambija, Uganda, Gvatemala, Maroko ili Kenija. Ovakvi rezultati nisu iznenađujući, a rezultat su stvarnog učinka vlasti, smatraju analitičari.

Indeks demokratije mjeri se kroz pet ključnih pokazatelja – izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlasti, učešće u političkom životu, politička kultura i nivo građanskih sloboda. Mnoge zemlje sa autokratskim režimima poput Jordana, Kambodže, Etiopije bolje su rangirane od BiH po funkcinisanju vlasti. BiH je sa druge strane, tek nešto bolja od Sjeverne Koreje. Ovakav ”rezultat” nije iznenađujući, smatra profesor Slavo Kukić.

”Uostalom, nisu to samo ti indeksi. Po stopi nezaposlenosti koja se svake godine prati, takođe međunarodnim istraživanjima, BiH je na samom evropskom vrhu. Ali, po prosječnim platama je na samom evropskom dnu. Po nivou kriminala i korupcije ona je kontinuirano u svjetskom i evropskom vrhu. To je naprosto usud koji prati ovu zemlju zbog vlasti kakvu ima”, rekao je Kukić.

Režiser Dino Mustafić smatra da ti podaci odražavaju duh onih koji danas dominiraju u politici i koji vode ovu državu.

“Oni se tu nalaze, prije svega, iz vrlo niskih pobuda, iz političkog profiterstva, materijalnog koristoljublja ili lične egomanijakalnosti. Za mene to nije nikakvo iznenađenje”, dodao je.

Prema analizi koju je objavio britanski ”The Economist” demokratske slobode u svijetu u prošloj godini nazadovale su u gotovo 70 odsto zemalja, najviše zbog restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

”Pandemija korona virusa u 2020. postavila je pitanje da li bi javnost, privremeno, trebalo da pristane na smanjenje sloboda da se spasu životi. Većina ljudi na ovo odgovara potvrdno. Problem je što ljude niko nije stvarno pitao. Kvalitet demokratije se može izmjeriti i pitanjem javnosti za mišljenje prije odlučivanja. Pandemija je pokazala da su mnoge vlade isključile javnost iz razgovora o važnim temama i pokazale kako su elite, iako to nije popularno, postale norma’‘, piše u izvještaju.

Pandemija korona virusa samo je pokazalo sve manjkavosti sistema i društva u kome živimo, smatra Mustić.

”U ovakvoj jednoj fragmentiranoj zajednici je to bio izvrstan prostor za velike materijalne afere, oblike korupcije u kome se sve radilo na štetu građana. Činjenica da ni danas kod nas nije počeo proces imunizacije jasno govori koliko se kriza pandemijska u BiH prije svega iskoristila za sticanje bogatstva, za ono što je rak rana ovog društva a to je koruptivnost”, istaknuo je Mustafić.

Kao potpuna suprotnost tome su oni kojima je takva vlast strana. U samom vrhu liste, kao predvodnici demokratije su Norveška koja ima ocjenu 9,81 od najviše 10. Slijede Island, Švedska Novi Zeland i Kanada, svi sa ocjenom višom od 9.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare