BiH u očima evropskih parlamentaraca: Sa sadašnjim politikama nema budućnosti

Vijesti 16. mar 202219:05 > 19:09

Šta je pravi uzrok krize u BiH pokazao je jučer razgovor u Evropskom parlamentu u kojem se sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Doma naroda državnog Parlamenta razgovaralo o političkoj situaciji u BiH. Jasno vidljiva bila je podjela u mišljenjima o reformama i budućnosti zemlje i bh. građana. Slična retorika u budućnosti, poručili su pojedini europarlamentarci, mogu rezultirati najgorim scenarijima.

BiH u očima evropskih parlamentaraca. Jasno i glasno – sa sadašnjim politikama – nema budućnosti.

“Sve zategnuija poltička situacija uključujući ponavljajuće pokušaje bojkota, blokiranja i podrivanja rada državih institucija i jačanje podjela zabrinjava”, kazao je David McAllister, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

“Kada čujem vaš diskurs u vašem komnetarima to me vraća na kasne osamdesete i devesete godine prošlog stoljeća, to je diskurs koji je EU htjela prevazići”, kazao je Klemen Grošelj, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu.

Tako je na udaru evropskih parlamentaraca najviše bio, kako su ga mnogi optužili, Putinov čovjek, Milorad Dodik. No, pošteđeni od neugodnih pitanja nisu bili ni ostali.

“Gospodine Dodik, vaši koraci ka secesiji nisu zakoniti i podrivaju teritorijalni integritet i sigurnost.  Pozivam vas da opozovete te neustavne zakone i vratiite se u institucije BiH”, kazala je Tineke Strik, nizozemska zastupnica.

“Svaka vrsta aktivnosti ili secesionističke retorike koja nije u skladu sa Ustavom naići će na snažnu reakciju evropskih institucija”, kazao je Paulo Rangel, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

“Gospodine Čović i vi blokirate institucije insistirate na izbornoj reformi koja krši norme Vijeća Evrope i cementirati će i dalje etničke podjele. Krajnje je vrijeme da građani BiH odlučuju o svojoj budućnosti, osigurajte da mogu glasati u listopadu za političare koji odista predstavljaju njihove interese”, kazala je Strik.

“Što očekujete za Hrvate u BiH kad ste tako tijesno povezani sa Dodikom koji je povezan sa Putinom na taj način”, kazao je Michael Gahler, njemački zastupnik.

A odgovori bh. političkih lidera zapravo su najbolje opisali dubinu krize u kojoj se BiH nalazi, te da reformama, posebno Izbornog zakona, nećemo uskoro svjedočiti.

“Pokušava kroz izmjene Izbornog zakona da se težište pomjeri sa građanskog da ono slabi i jača etničko”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

“Nemoguće je napraviti građanski model, za mene znači muslimanski model većine, to je nemoguće uraditi”, istakao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Došli smo jako blizu, da definiramo i ograničene izmjene Ustava oko Domova naroda i oko članova Predsjedništva. Naravno, u Sarajevu i u sarajevskoj politici, dva predstavnika ste čuli ovdje, imate vrlo jasan stav zadnja tri mjeseca, ko dođe od Bošnjaka na te pregovore, izdajica je bošnjačkog naroda”, kazao je Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

“Kada govorimo o Hrvatima i HDZ-u, oprostite unaprijed na ironiji, nije cinizam, otkriti ću vam tajnu, naime, ja sam Hrvat”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

A tajnu rješenja problema u BiH ponudili su i europarlamentarci. U suprotnom, najavljuju mogućnost najgorih scenarija.

“Reforme se trebaju odvijati vezano za izborni zakon i ustavno pravo i ne smiju produbljivati etničke razlike”, kazao je Frans Romeo, njemački zastupnik.

“Vjerovatno vam je svejedno hoće li ili neće biti izbora, jer ste vi već na vašim mjestima, međutim građani imaju pravo biranja”, kazao je Gahler.

“Građani BiH to zaslužuju i mi ih želimo pozdraviti u EU i molim političare da im ne stoje na putu”, poručila je Strik.

“Ako želite vi možete postići dogovor, a ako to ne postignete vi ćete biti odgovorni, jer to niste bili u stanju napraviti”, kazao je Rangel.

“Alternativa je novi rat, to je ono što vidimo u ovom trenutku, čini nam se da nam se približava jedan scenarij koji je bliži od onog što mislimo”, kazao je Hermann Tertch, španski zastupnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad