“BiH u Otvorenom Balkanu tokom 2022. mora biti strateški interes”

Vijesti 04. jan 202213:34 > 13:44 5 komentara
N1

Inicijativa za regionalnu saradnju „Otvoreni Balkan“, koja je zaživjela krajem prošle godine, a u kojoj su već Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, istorijska je šansa za narode u BiH da prevaziđu podjele i da se okrenu ekonomskom prosperitetu, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

Radović kaže da lideri Vučić, Zaev i Rama zaslužuju svaku pohvalu što su u ovako turbulentnim vremenima pokrenuli ovu inicijativu.

“U ovom trenutku je najvažnije da se inicijativa ne zaustavi na ove tri zemlje i da pridruživanje Otvorenom Balkanu bude strateški interes BiH, jer je ovo veliki korak ka evropeizaciji regiona”, navodi Radović.

On ističe da će slobodan protok roba, ljudi, kapitala i usluga, jedinstveno tržište donijeti ekonomsku korist običnom balkanskom čovjeku.

“Nažalost, aktuelna vlast u BiH još nije prepoznala u pozivima predsjednika Vučića i drugih lidera da se priključi Otvorenom Balkanu, dobru namjeru, viziju, želju da se naš region iz prostora u kojima dominiraju podjele, nestabilnost, iseljavanje pretvori u prostor u kojem će vladati investicije i koji će biti neka vrsta predvorja za članstvo u EU” , napominje Radović.

Prema njegovim riječima krajnje je vrijeme da se narodi u regionu udruže za bolju zajedničku budućnost i da našoj djeci damo nadu i šansu da žive kao sav normalan svijet.

“Jednostavno, svi moramo biti svjesni činjenice da sa Otvorenim Balkanom počinje nova istorijska era našeg regiona. Stoga, BiH u Otvorenom Balkanu – mora da bude jedan od naših strateških ciljeva u 2022. SDS i ja lično ćemo snažno nastojati da taj cilj i ostvarimo”, poručio je Radović, saopćeno je iz SDS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare