BiH uspostavila diplomatske odnose sa Saveznom Republikom Somalijom

Vijesti 07. feb 202210:42 0 komentara
MVP

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima ambasador Sven Alkalaj je 4. februara 2022. godine potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Somalije. Ispred Savezne Republike Somalije izjavu je potpisao stalni predstavnik te države pri Ujedinjenim narodima ambasador Abukar Dahir Osman. Potpisivanje je upriličeno u prostorijama Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U razgovoru nakon ceremonije potpisivanja Zajedničke izjave ambasadori su razmijenili mišljenja o potencijalima za unapređenje bilateralne saradnje, kao i o aktuelnim temama u okviru UN-a.

Ambasador Somalije se posebno zanimao za iskustvo Bosne i Hercegovine u smislu uspješne izgradnje mira i povjerenja u postkonfliktnom društvu, kao i brzom ekonomskom opravku koji je postigla Bosna i Hercegovina poslije rata. Izrazio je želju za intenziviranjem kontakata i razmjene iskustva u tom pogledu. Najavio je skoro otvaranje Ambasade Somalije u Beogradu koja će nerezidentno pokrivati i našu zemlju.

MVP

Tokom susreta na multilateralnom planu obostrano je potvrđena puna podrška naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanja 17 ciljeva održivog razvoja, s naglaskom na aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila diplomatske odnose sa 182 države članice UN-a, a vodi se intenzivna diplomatska komunikacija sa preostalih 10 članica UN-a, s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!