Jajčanin na sudu jer je Šume oštetio za 13,80 KM

Vijesti 09. nov 202113:50 > 13:58 4 komentara
suma

Problem sa ilegalnom sječom šume u BiH nakon ratnih dešavanja nije sistemski rješavan, u doba godine kada se padavine pojačaju i počnu se aktivirati klizišta ta se tema aktuelizira. U našoj zemlji bespravno su posječene velike količine šume bez da za to iko odgovora, a isto je i sa drugim oblicima kriminala. Ali, ipak vidimo da na sudu završe građani sa sitnim prekršajima.

Danas na Općinskom sudu Jajce održava se usmeni pretres našem sugrađaninu Ahmetu Nešustu (66) iz Kruščice koji se tereti zbog počinjenog prekršaja – samovoljnog prisvajanja drvne mase.

Samovoljno prisvajanje drvne mase znači da je Jajčanin na svom traktoru vozio nešto više od pola kubika drva. Šumar Mirsad Redžić uredno mu je za to napisao kaznu koju je zaslužio, jer je bespravno posjekao drveće i prouzrokovao štetu od 13,80 KM. Prema tvrdnjama sa suda, Nešustu su drva trebala za kućnu upotrebu, a kućna upotreba bi trebala značiti, grijanje porodice.

Jajčanin je za svoj čin kažnjen prekršajnim nalogom.

Poziv sa suda

 

Jajce-online.com

Prekršaj koji je načinjen trebao je biti riješen jednostavnije, pogotovo ako smo svjesni da je BiH po ilegalnoj sječi šume prva zemlja u Evropi. BiH je prema nekim istraživanjima posljednja zemlja u Evropi kada je u pitanju zaštita šuma. Nepostojeće zakonske odredbe godinama su dozvoljavale da se taj resurs eksploatiše kako ne treba, legalno i nelegalno. Stotine hiljada stabala u BiH prosjeku se nelegalno, no ono Ahmetovo je očito posebno teško.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare