BiH zvanično pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

Vijesti 06. sep 202211:22 2 komentara
N1

Bosna i Hercegovina je zvanično pristupila Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu nakon što je danas ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić potpisao istoimeni sporazum sa komesarom EU za upravljanje krizama Janezom Lenarčićem.

Nakon potpisivanja ugovora u Parlamentu BiH, Cikotić je rekao da je potpisivanjem ovog sporazuma BiH ima mogućnost koristiti benefite članica EU.

“Da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, koristi elemente u kriznim situacijama EU. Sistem zastite i spašavanja je u proteklom periodu uložio napore da se danas dogodi. Ovaj proces je započeo 2015. godine kada smo podnijeli zahtjev ovom mehanizmu. Uloženo je 2,5 miliona eura za proces edukacije osoblja Civilne zaštite koji je završen u novembru prošle godine. Možemo pomagati drugima, ali i imati pomoć od drugih, dajemo i koristimo resurse. Članstvo će omogućiti da se adekvatno odgovori na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za obuku stručnjaka. Pogodnost za ulazak u mehanizam je da ćemo plaćati u narednih pet godina samo 30 posto članarine”, naveo je Cikotić.

N1
N1
N1

Lenarčić je ustvrdio da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i efikasno kada postoje volja i interes.

“Mehanizam EU Civilne zaštite je simbol solidarnosti i uzajamne pomoći. Bilo koja država u svijetu može zatražiti pomoć. BiH je to napravila nekoliko puta, sjećamo se poplava iz 2014., ali sa ovim činom, članstvom, BiH postaje ravnopravna država i može pružati i primati pomoć kada god to želi. Budućnost donosi sve više nesreća i nepogoda zbog klimatskih promjena. Bojim se da će toga biti sve više i zato moramo jačati Mehanizam, a širenje članstva je jako važno”, poručio je Lenarčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare