Bileća pred kolapsom: Dug od 20 miliona KM, radnici bez plata i pred otkazom

Vijesti 28. dec 202119:04 0 komentara

Općina Bileća u velikoj je finansijskoj krizi zbog dugovanja koja dosežu i do 20 miliona KM. Trenutno najveći problem predstavlja prekomjeran broj zaposlenih u općinskoj administraciji. Samo za plate za skoro 300 radnika na budžetu izdvaja se više od 65 posto godišnjeg budžeta. Plate kasne, novca nema, a radnici se plaše mogućih otkaza.

Ulice Bileće su bez novogodišnjih ukrasa i praznične atmosfere. Razlog – nedostatak novca. Svjesni finansijske krize Općine u kojoj žive, građani ipak razočarani.

“Mi smo se radovali svakom prazniku, sad nemaš ništa. Sve je monotono, jednostavno, jednolično, narod zabrinut, osmijeha nema, nema zadovoljstva, nema veselja”, rekao je Mladen Stolica.

“Da, do slavlja nam je, ovo je sve nekako glupo ali ne možemo na to utjecati. Mi jedva čekamo da odemo odavde, navikli smo ovako”, istakle su Nataša Šešlija i Jana Popadić.

Sredstva namijenjena za kićenje grada preusmjerena su u neke druge, kako načelnik općine kaže, prioritetnije stvari. Dugovi se gomilaju godinama, a aktuelno rukovodstvo naslijedilo ih je od prethodne vlasti na čelu sa Miljanom Aleksićem, načelnikom u dva mandata.

“Taj dug se taložio zadnjih 10 – 15 godina, gomila se tako da Bileća duguje oko 20 miliona prema različitim dobavljačima, uglavnom dug je prevelik da bi se opština mogla sama iznese sa tim problemom”, rekao je Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Duguje se i uposlenicima Općine. U ovoj godini isplaćeno je ukupno devet plata. 65 posto godišnjeg budžeta izdvaja se za plate radnika. Od 2016. godine do danas na budžet je primljeno oko 100 radnika, te je trenutno na općinskom budžetu njih 285. Prema riječima načelnika, pola od toga bio bi realan broj zaposlenih, zbog čega će prvi korak biti ukidanje radnih mjesta.

Jedno od rješenja jeste da se u saradnji sa Vladom RS sanira postojeći dug a potom da se krene u socijalno zbrinjavanje radnika .

“Radnici su svjesni da je ovakvo stanje neodrživo, ali da bi mi mogli da pripremimo program socijalnog zbrinjavanja mi moramo imati čistu poresku situaciju”, naveo je Božo Marić, predsjednik Sundikata uprave RS.

Svjesni stanja u kojoj se Općina nalazi, radnici strahuju da bi mogli ostati bez posla.

“Nema još konkretno nikakava najava, da možemo nešto tačno da tvrdimo. U planu je izrada sistematizacije radnih mjesta. Kako I na koji način će se provesti ne znamo.Bio je prijedlog da se ljudima podijele stimulativne otpremnine gdje bi se riješio jedan dio viška radnika”, istakao je Nikola Lero, predsjednik Sindikata lokalne uprave Općina Bileća.

Poreznoj upravi Općina duguje oko 3,5 miliona KM, stoga im pod prinudnom naplatom mjesečno uzima oko 130.000 KM, no od Nove godine napravit će reprogram sa Poreznom upravom, kako bi ovu hercegovačku općinu spasili od kolapsa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!