Bisera Turković razgovarala sa Edinom Vranjom

Vijesti 20. okt 202117:15 > 18:06 1 komentar
Bisera Turković i Edin Vranj
Bisera Turković i Edin Vranj (MVP BiH)

Šefica bh. diplomacije Bisera Turković razgovarala je danas sa Edinom Vranjom, koji je prije dva dana pušten iz protvora u Beogradu.

Turković je tokom razgovora istakla kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru.

“Razgovarala sam jutros sa Edinom Vranjem o procesu koji je protiv njega vođen u Srbiji, gdje je proveo više od mjesec dana u pritvoru. Istakla sam kako je odluka o njegovom puštanju na slobodu važan korak u pozitivnom smjeru, ali da je neophodna puna saradnja tužilaštava BiH i Srbije i jednak tretman bh. državljanina Huseina Mujanovića i Osmana Osmanovića protiv kojih se i dalje vode procesi. Očekujemo da Srbija i ta dva predmeta ustupi bh. pravosuđu”, poručila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je uslijedila vrlo brzo – mjesec dana nakon njegovog iznenadnog hapšenja na graničnom prelazu Uvac. Pravosuđe Srbije tereti ga za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine. To je Vranj saznao tek hapšenjem. Iako je njegov eventulano sporni ratni dosije, prethodno ‘pročešljan’, bio potpuno čist, s obzirom da je sve do penzije bio visokopozicioniran policijski zvaničnik – prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog MUP-a.

Vranj je u ponedjeljak pušten iz pritvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare