Bisera Turković: Vize za Saudijce ekonomsko, a ne političko pitanje

Vijesti 04. jun 202121:40 3 komentara
Bisera Turković u Pressingu
N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazala kako u prijedlogu MVP-a BiH o privremenoj liberalizaciji viznog režima za državljane Saudijske Arabije, koji je odbilo Vijeće ministara, "nije riječ o političkim odlukama, nego o čistoj ekonomiji"

Šefica diplomatije kaže da je BiH i ranije donosila odluke koje nisu “u potpunosti u skladu s procesom usklađivanja BiH s politikama i stavovima EU”.

Prijedlogu su se, podsjećamo, na sjednici Vijeća ministara usprotivili ministri Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ). Ministar pravde Josip Grubeša objasnio je da su prijedlog odbili jer nije u skladu s politikom EU. kad je riječ o viznom režimu.

Bisera Turković: Uskladiti politike i stavove sa EU

“Nama su poznate obaveze Bosne i Hercegovine u integracijskom procesu. I zato smo blagovremeno obavijestili Delegaciju Evropske unije u vezi s našim prijedlogom o privremenoj liberalizaciji viznog režima za pojedine zemlje. Imali smo i niz direktnih sastanaka. BiH mora usklađivati ne samo viznu, nego i mnoge druge politike s politikom i stavovima Evropske unije. To je kontinuiran proces”, kazala je Bisera Turković.

RSE: Kazali ste da se radi o “iracionalnoj politici inata”. Međutim, iz Delegacije EU u BiH je za RSE rečeno da vlasti BiH moraju viznu politiku uskladiti s onom u EU. U čiju Šengen zonu državljani Saudijske Arabije ne mogu ući bez vize. Da li Vam je iz Delegacije EU upućeno pismo s takvim zahtjevom?

Turković: Imali smo i niz direktnih sastanaka. BiH mora usklađivati ne samo viznu, nego i mnoge druge politike s politikom i stavovima Evropske unije. To je kontinuiran proces. Mi smo prošle godine na Vijeću ministara BiH donijeli odluku o preferencijalnom tretmanu domaćih kompanija. Što također, nije u potpunosti u skladu s tim procesom o kojem govorimo. Ali, zbog pandemije i očekivanih problema u ekonomiji. Svi su podržali takvu odluku svjesni da je ona privremena. Da će nam pomoći u borbi s posljedicama pandemije i s nadom da će Brisel razumjeti.

Pomoć bh. kompanijama

Odluka je važila godinu dana i vjerujem da je pomogla bh. kompanijama. Ne vidim da je imala nekih loših posljedica po naše evropske integracije. Slično je i s našim prijedlogom. Riječ je o privremenoj mjeri koja bi otvorila vrata da se turistički sektor okoristi interesom i šansom koja se ukazala, imajući u vidu sve okolnosti. Nema u tome nikakve politike, čista ekonomija. Dakle, iz EU nam je jasno rečeno da oni u ovoj fazi naših integracija neće strogo insistirati na ovom pitanju. Iako su njihovi stavovi nama poznati i jasni.

RSE: Za 8. juni turistički djelatnici iz Hercegovine su najavili protest u Sarajevu. Nezadovoljni su što BIH insistira na PCR testu prilikom ulaska stranih državljana. Kao razlog navode da će to i ove godine uticati negativno na turističku sezonu. Kakav je Vaš stav?

N1

Turković: Moramo pojasniti situaciju. Ovdje neko pokušava proturiti priču da smo mi protiv olakšavanja ulaska stranaca koji su potpuno vakcinisani. Ili imaju brze antigenske testove. Odnosno da uvjetujemo tu odluku, olakšavanjem viznog režima. Što je potpuno netačno.

Moj prijedlog jeste bio da se tri odluke usvoje u paketu. Tako imamo set mjera koje će pomoći ekonomski oporavak. Ali, odluka za brze antigenske testove nije adekvatno definirana. Niti pripremljena. Upite i rezerve su imali oni koji je direktno primjenjuju odnosno Granična policija BiH. Određene rezerve je imao i Ured za zakonodavstvo.

Kada se stvari tu u potpunosti preciziraju, uključujući i odgovornost za listu priznatih antigenskih testova, jezike na kojima će se priznavati ti antigenski testovi, te se riješe sve dileme oko primjene, odluka nije sporna. Čak i ako vidite da mnoge zemlje i dalje zadržavaju i PCR test. Kao uvjet za ulazak i pored visokih procenata vakcinacije.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare