Biserko: Abazović vodi C.G. u nestabilnost, udaljava je od EU, po želji Beograda

Vijesti 11. jul 202217:29 > 21:48
N1

Jedna od rijetkih, ali glasnih aktivistica koje ukazuju na neopravdano negiranje onog što se dogodilo u Srebrenici, Sonja Biserko, analizirala je u programu N1 aktuelne odnose u regiji, koji, kako kaže, "nikada od 2000. godine nisu bili na nižem nivou". S tim povezuje i današnju spornu izjavu Dritana Abazovića sa komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, za koju navodi da je sramna, a za crnogorskog premijera da ovu državu svjesno vodi u nestabilnost, a što je, na kraju, nešto što priželjkuje Beograd.

Nevladina organizacija Žene u crnom sinoć je u centru Beograda organizovala stajanje u crnini i ćutanju povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, na kojem su izložili i mnoštvo poruka vrhu države, ali i javnosti.

No, ovakve aktivnosti u Srbiji su rijetkost, ističe Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u ovoj zemlji.

“U Srbiji nažalost nije nijedna televizijska stanica prenijela ono što se danas dešavalo u Srebrenici – to je još jedna propuštena prilika. Tamo je izgrađen narativ po kome je Srbija čistih ruku, nije učestvovala u ratovima i sve više se okreće ka Rusiji. Javni prostor je toksičan i ne daje nikakav prostor za kritičko mišljenje”, objašnjava sagovornica N1.

To, kaže, nije uvijek bilo tako.

“Do 2012. godine mogli ste čuti različite rasprave na tu temu, što nakon ovog perioda više nije slučaj”, podsjeća, te dodaje da su i međunarodne okolnosti doprinjele ovakvoj situaciji.

Stava je da su odnosi u regionu na najnižem nivou od 2o22. godine.

“Ništa poput tzv. Inzkovog zakona se Srbiji neće desiti još dugo zato što je to politika koja se još uvijek oslanja na to da postoji mogućnost za realizaciju tzv ‘srpskog sveta'”, dodala je.

“Abazović Crnu Goru vodi u nestabilnost”

“Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara”, riječi su premijera Crne Gore Dritana Abazovića sa današnje komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Uslijedila je salva reakcija, a potom i izvinjenje Abazovića na “nejasno izrečenoj misli”.

“Sramna izjava, ne bih rekla da je to političko neiskustvo. On zapravo uvodi Crnu Goru u jedno nestabilno stanje – imat će prijevremene izbore, vjerovatno će se smijeniti nekoliko vlada dok se ne uspostavi jasna crnogorska linija koja vuče zemlju ka EU. Njihova je sreća što su članica NATO-a, pa neće doći do sukoba izvana, ali će biti nestabilnosti i možda nasilja”, analizira Biserko za N1.

Dodaje da se ovdje radi o “vjerovatno najbolje dokumentovanom ratu od svih koji su se vodili u 20. stoljeću”.

“Istina je tu, samo se mora prihvatiti. Oni su kolektivizirali odgovornost, kriju se iza srpskog naroda. Prema nekim od zadnjih istraživanja blizu 80 građana podržava Rusiju u odnosu na EU”, tvrdi Biserko o stanju u svojoj zemlji.

S druge strane, dodaje, sramota je da je BiH preskočena sa kandidatskim statusom, što bi je, na neki način, gurnulo u konkretniju integraciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad