Biserko: Izetbegović i Dodik provociraju sukobe, akademska elita ćuti

Vijesti 27. jul 202221:46 > 21:48 3 komentara
N1

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, Sonja Biserko, uputila je saopštenje u kojem izražava zabrinutost zbog novih izjava Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

Biserko navodi da ovi političari svojim izjavama i aktivnostima doprinose nestabilnosti i provociraju sukobe.

“Kao predsjednica organizacije koja decenijama prati stanje u regionu i aktivno se zalažemo za mir i stabilnost, ali i kao istinska prijateljica BiH, izražavam duboku zabrinutost uslijed izjava predsjednika bosanske SDA, Bakira Izetbegovića, koji je u kontekstu svog govora o vojnoj snazi naveo da su prebrojani mladi ljudi. Ova izjava bila je povod predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da uzvrati istom mjerom, te nastavi sa vrijeđanjima i političkim manipulacijama koje su u funkciji provociranja sukoba i opravdanja njegovog radikalizma”, navodi Sonja Biserko.

Ona dodaje da međunarodna zajednica ne smije da toleriše političke aktere koji zloupotrebljavaju javne nastupe šireći retoriku netrpeljivosti i nestabilnosti.

 “Svjesna sam, kao i dobar dio javnost, štetnih i negativnih utecaja iz Srbije, na koje stalno upozoravam, ali i jednog dijela političke elite Hrvatske, na procese u Bosni, međutim lideri treba da ponude rješenja koja će pokrenuti evropske perspektive BiH i Zapadnog Balkana. Stabilna Bosna i Hercegovina je imperativ i u tom procesu važnu ulogu ima akademska elita koja često ćuti na ispade koji Bosnu i region dodatno mogu destabilizovati”, istakla je predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Podsjećamo, predsjednik SDA je na nedavnom skupu u Hadžićima govorio o aktuelnim političkim temama, poput rasprava o izbornom zakonu za koji je rekao da će HDZ BiH i Hrvati “dobiti pravična rješenja, onako kako im pripada”. On se potom nadovezao na vojnu snagu u vezi čega je rekao da su pobrojani mladi ljudi i lovci.

Na Izetbegovićeve izjave reagovala je danas i Ambasada SAD-a u BiH, ocijenivši ih zapaljivima.

“Šokirani smo i zgroženi zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su predvidljivo prizvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije 30 godina građani ove zemlje proživjeli su brutalan rat. U 2022. godini oni zaslužuju bolje od lidera koji apeluju na etničke podjele i podstiču etničke tenzije”, poručili su iz Ambasade.

Zaključili su da građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare