Biserko za N1: Naredni korak – nametnuti Srbiji zabranu negiranja genocida

Vijesti 23. jul 202112:41 > 12:50 0 komentara
Anadolija

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, u svom komentaru odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, kaže kako pozdravlja odluku koja je donesena, iako se to trebalo desiti i ranije.

“To je došlo sa zakašnjenjem, ali bolje ikad, nego nikad s obzirom na meru do koje je otišlo negiranje genocida i svega onog što se dešavalo u BiH od strane Republike Srpske, ali i Srbije. Sljedeći korak je nametnuti u Srbiji takvu zabranu zato što je to jedini način da ceo region počne na objektivan način da sagledava šta se dešavalo 90-ih godina”, rekla je za N1 Sonja Biserko.

Podsjetila je da su svojevremeno Republika Srpska i Milorad Dodik priznali genocid u Srebrenici te da su o tome napravili i izvještaj, kojeg su se naknadno odrekli s argumentom da su bili pod pritiskom međunarodne zajednice.

“Međutim, i sad će biti pod pritiskom međunarodne zajednice da to ponovo prihvate. A to je jedini način da se otvori neka perspektiva u BiH”, komentirala je Biserko za N1.

Zakjljučila je da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svakodnevno radikalizira svoju političku poziciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!