Bivša ambasadorica prvi put o propaloj reviziji: Zauvijek će mi ostati trauma

Vijesti 19. dec 202210:04 1 komentar
N1

"To će zauvijek ostati moja trauma", rekla je nekadašnja ambasadorica Bosne i Hercegovine Mirsada Čolaković, po prvi put govoreći javno o propaloj reviziji presude iz 2007. godine po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Za N1 se osvrnula i na aktuelne teme, poput dodjele kandidatskog statusa BiH, ali i formiranju Vijeća ministara BiH, otkrivajući koga to iz novopećene koalicije može zamisliti na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Osvrćući se na svoju bogatu karijeru, Čolaković ističe korektnu saradnju sa sva tri člana Predsjedništva BiH i naglašava: To je jedini put na koji se moramo vratiti u diplomatskoj službi – ne možete predstavljati samo jednog člana Predsjedništva.

“Najteži period u mojoj karijeri”

No, za Čolaković nije sve išlo glatko. Za njen mandat ambasadorice BiH u Holandiji se veže i pitanje propale revizije presude iz 2007. godine po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Po prvi put ikada je o tome progovorila za N1 i naglašava: Radi se o najtežem momentu njene karijere.

“Prvi put ću govoriti o tome. Ranije nisam, jer nisam željela da budem dio obračuna stranaka u BiH. Moje ime se stavljalo u kontekst koji nije bio primjeren. To mi je bio najteži period u karijeri. Ja nisam bila involvirana u tim koji je predstavljao BiH pred Sudom pravde. To je bio Softić i advokati – oni nisu nikada sa mnom razgovarali, nisu nikada ušli u ambasadu BiH. Vrlo često se manipulisalo s tim ko je mogao predati tužbu. Po Statutu suda to je mogao predati ko god da je bio ambasador BiH u Holandiji, ministar vanjskih poslova a to je tada bio Crnadak, te je mogao to biti premijer, a bio je Zvizdić. Ja nikada nisam dobila nalog da predam tužbu, a njega sam mogla dobiti od Predsjedništva BiH”, pojasnila je Čolaković.

No, čiji je onda to propust?

“To je trauma našeg društva. To će zauvijek ostati i moja trauma. Presuda je propala jer neko nije izvršio dobru pripremu”, nastavila je Čolaković.

Upitana o tome čiji je to bio zadatak kratko odgovara sa “onoga ko je tada vodio narod”.

Suprotno očekivanom, od kada se vratila iz Haaga, više nikada nije vidjela Izetbegovića, niti ministricu vanjskih poslova Biseru Turković.

“Javljala sam se njenom kabinetu, ali nikada nisam bila primljena”, dodala je, ne želeći se dodatno osvrnuti na njen rad.

“Znam nekoga iz ‘Osmorke’ za koga bih sutra potpisala da bude ministar vanjskih poslova BiH”

Ipak, bila je ovo i uvertira u aktuelnu temu – imenovanje ministara u Vijeće ministara BiH koje nas očekuje.

Kada je riječ o ministarstvu vanjskih poslova najčešće se spekuliše da bi ga mogao predvoditi Elmedin Konaković (NiP).

“Ko god da bude, treba da se pripremi za ozbiljan posao. Trebaju dovesti mlade ljude, ali i one sa dosta iskustva i kontakata po svijetu. Mi više ne lobiramo dovoljno”, rekla je, dodajući kako Konakovića ne poznaje lično, što je spriječava da procijeni da li bi se dobro snašao na ministarskoj poziciji.

Međutim, unutar ‘Osmorke’ postoji osoba koju bi iskusna Čolaković, kako kaže, vrlo lako mogla zamisliti na poziciji ministra vanjskih poslova BiH.

“Znam nekoga iz ‘Osmorke’ za koga bih sutra ujutru potpisala da bude ministar vanjskih poslova – to je Damir Arnaut!”, navela je.

U koaliciju ‘Osmorka’ – HDZ – SNSD, kaže, vjeruje jer tako mora ukoliko čovjek vjeruje u Bosnu i Hercegovinu. SDA bi, trebala pomoći u zajedničkom radu jer je krajnje vrijeme za to, dodala je Čolaković, a misleći na zamah koji se eventualno može ostvariti nakon što je BiH stekla status kandidata za članstvo u EU.

Inače, Čolaković je dugogodišnja diplomatkinja. Karijeru je počela 1995. godine u Briselu, da bi po povratku u Sarajevo 1998. godine postala savjetnica za vanjske poslove u kabinetu Alije Izetbegovića. Na prijedlog Bakira Izetbegovića, ona je 2012. godine postavljena na mjesto ambasadorice BiH pri UN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare