Bivši čelnik FUCZ svjedočio: Kako se “pojavilo 300 respiratora”?

Vijesti 06. okt 202111:55 > 14:47 0 komentara
Vlada FBiH

U nastavku suđenja u predmetu "Fadil Novalić i dr." poznatiji kao "Respiratori" svjedočili su Šeherzada Halilović, vlasnica firme Ultrašped i uposlenik FUCZ Mustafa Kadribegović, kojeg je jedno vrijeme Vlada FBiH ovlastila da organizuje poslove i potpisuje akte FUCZ-a, a nakon suspenzije Fahrudina Solaka.

Halilović je imala komunikaciju sa Hodžićem. Kazala je kako ga ne zna lično, ali da su se čuli telefonski. Navela je kako je tokom razgovora na njeno pitanje da li će se respiratori uvesti odjednom ili sukcesivno, on rekao “da će oni to završiti”. Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića ko su oni, rekla je da ne može precizirati. Potom je tužilac prezentovao njen raniji iskaz tužilaštvu gdje navodi pretpostavku da se radi o Vladi FBiH.

Sjednice Federalnog štaba se nisu snimale

Mustafa Kadribegović je ispitivan je na okolnosti održavanja sjednica Federalnog kriznog štaba na kojima je donesena i Odluka za izdvajanje sredstava za kupovinu medicinske opreme, kao i na okolnosti sjednica Kolegija FUCZ-a kojeg čine pomoćnici direktora i inspektori. Naveo je kako su u tom periodu sjednice tog Kolegija bile intenzivne te da su sazivane i po hitnom postpuku. Održavali su do tri sjednice sedmično.

“Sjećam se jednog Kolegija neposredno pred usvajanje izmjena, direktor Solak je rekao ‘Mustafa je novi član Federalnog štaba’. Nisam dobio zvaničnu odluku tog dana, ona je objavljena u Službenim novinama”, rekao je Kadribegović.

Odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je kako sjednice Federalnog štaba nisu snimane jer je, kako je kasnije saznao, sistem bio u kvaru od februara. Ali, vodio je svoje bilješke u rokovniku, koji je danas predočen u Sudu kao jedan od dokaza.

“Pojavilo se 300 respiratora”

Prisjetio se hitne telefonske sjednice održane kada su se trebali izjasniti o izdvajanju sredstava, ali u mailu koji su dobili nisu bile navedene specifikacije o respiratorima niti bilo kakvi drugi podaci.

Podsjetio je na raniji iskaz koji je dao Tužilaštvu u kojem je zapovjednica Federalnog štaba Jelka Miličević navela kako je potrebno donijeti odluku o preraspodjeli sredstva i da se pojavilo oko 300 respiratora.

Neslaganje cijena

U svojim bilješkama vidio je da su izdvojena dodatna sredstva Vlade FBiH i FUCZ-a te je naknadno utvrdio da ima određenih neslaganja kada je u pitanju cijena.

Naveo je i to kako je Vlada FBiH 12.5. dala ovlaštenje da on upravlja poslovima, kada je Solak smijenjen, ali da nikada pravno nije bio v.d. direktora. Tada je, istakao je, tražio podatke o nabavci respiratora. Podatke mu nisu odmah dostavili, a iz finansijskog sektora imali, kazao je, nevješta obrazloženja. Nakon toga dobio je skenirane dokumente na kojim se nalazila spcifikacija respiratora.

“Ne postoje ugovori FUCZ i Srebrene maline”

Kadribegović je rekao kako nije imao saznanja o drugim ugovorima FUCZ sa ‘Srebenom malinom’ već da je za iste saznao iz medija. Nakon toga, tražio je ugovore, a iz Pravne službe su mu rekli da oni ne postoje. Pokušali su pronaći način da ponište ugovore, ali su iz pravne službe rekli da to prevazilazi njihove mogućnosti.

Govorio je i o prebacivanju respiratora koji su se nalazili u skladištu FUCZ-a. Naveo je kako je Agencija za lijekove po nalogu Tužilaštva BiH izvršila inspekcijski nadzor, nakon čega je dat rok od sedam dana da prebace respiratore u drugo skladište koje je propisno. Pokrenuo je postupak iznajmljivanja skladišta, ali se javila samo jedna firma koja je odustala pod izgovorom, kako kaže Kadribegović , nemogućnosti osiguranja takve robe.

Skladištenje respiratora u Hercegovinalijeku

Iz Agencije su mu rekli da respiratori mogu biti skladišteni i u skladištima bolnica, ali nijedna bolnica nije to prihvatila.

“Skladištenje je postalo moj lični problem. Razgovarao sam sa kolegom iz FUCZ i on je rekao da postoji mogućnost skladištenja u Hercegovinalijeku. Obratili smo se i Tužilaštvu BiH koje je istaklo da transport tih uređaja nikada nije bio problem”.

Treći inspekcijski uslov bio je registracija FUCZ-a kao veletrgovca , što je trenutno predmetom sudskog spora, jer , kako kaže Kadribegović, to kao organ uprave ne mogu biti.

Odbrana svih optuženih imala je po nekoliko pitanja prema Kadribegoviću između ostalih, Vasvija Vidović , braniteljica premijera Federacije , Fadila Novalića, pitala je svjedoka da li mu je poznata informacija da je u momentu nabavke respiratora vladala ogromna svjetska potražnja, da nije bilo moguće trgovati sa EU i SAD-om. Odbrana se nekoliko puta tokom unakrsnog ispitivanja pozivala na Kadribegovićev rokovnik koji je predočen kao dokaz. Svjedok Kadribegović je , odgovarajući na dodatna pitanja tužioca istakao da niko na sjednici štaba nije rekao da se ne mogu nabaviti Dräger respiratori, da na sjednicama nije bilo rasprave o korištenju u respiratora u privremenim izolatorijumima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!