Bivši hrvatski ministar ogorčeno o rezoluciji Bundestaga: “Nebulozno, oholo…”

Regija 08. jul 202222:02 9 komentara
N1

Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač analizirao je u N1 Newsroomu rezoluciju koju je Bundestag danas donio o Bosni i Hercegovini.

“Deklaracije su deklaracije, nisu protokoli. Protokole morate poštivati, a ovo je deklaracija. Naravno nije dobro da se stvara takva klima. Pročitao sam tu rezoluciju i pratio sam raspravu u Bundestagu. Rasprava se ticala slanja vojnika u BiH, a ne ove deklaracije”, kazao je Kovač tvrdeći da u rezoluciji postoji više spornih elemenata.

“Deklaracija kao takva ima nekoliko nebuloznih, netočnih pa čak i bezobraznih informacija. Ako pustimo Dragana Čovića kao individualca sa strane, on je predsjednik jedne stranke, ali i HNS-a. Kada je riječ o izbornom zakonu, ima legitimitet premoćnog dijela hrvatske političke elite u BiH. Ako se kaže da je “političko djelovanje etničko nacionalističkih političara, tu se spominje i Dodika i Čovića, smjera na uništenje BiH kao države i domovine raznolikog stanovišta, to je suludo. Taj je čovjek 2016. godine podnio zahtjev za članstvo u EU, a gdje su angažmani njegovih kolega iz bošnjačkog i srpskog korpusa kada je riječ o integraciji u EU. Može ga netko voljeti ili ne voljeti, ali govorim o činjenicama. Smjera na uništenje države? To je nebulozno, oholo i netočno i kao takvo nešto je neprihvatljivo”, rekao je Kovač.

Nužna stranačka diplomacija

Budući da je ljevica na vlasti u Njemačkoj, smatra da se u ovu problematiku treba uključiti i lijeva hrvatska oporba koja treba lobirati kod svojih kolega.

“Tko je u Njemačkoj na vlasti? Na vlasti je SPD, Zeleni i Liberali. To su kod nas snage koje su uglavnom u oporbi. Što one čine prema svojim njemačkim partnerima? Gdje su aktivnosti naših socijaldemokrata prema SDP-ovcima ili stranke Možemo prema kolegama iz stranke Zelenih?”, poručio je Kovač, koji smatra da nije dovoljno djelovanje Vlade Hrvatske, nego da mora raditi i stranačka diplomacija.

Poručio je i da je porazno da se takvi dokumenti tako nepismeno draftiraju.

“U Njemačkoj postoji ustavni patriotizam. Međutim, uopće se ne spominje ustav u BiH u ovom dokumentu, samo se govori o Europskom sudu za ljudska prava. Ovaj dokument je zlonamjerno koncipiran da bi se za hrvatsku stranu postigla lošija pozicija”, kazao je Kovač, a potom se osvrnuo i na zastupnika Adisa Ahmetovića koji je poručio da je koncept konstitutivnih naroda propao.

“Ahmetoviću, drži se njemačkog ustava”

“Nitko nije rekao osim Ahmetovića da je propao koncept konstitutivnih naroda. Što to znači? Gospodin Ahmetović poziva na rušanje ustava BiH, to je protustavno i protudržavno djelovanje. Zamislite da ja sada kažem za njemački ustav da je neki njihov koncept propao. Rekli bi što hoće taj Kovač u Hrvatskoj? Nek se drži hrvatskog Ustava. Tako i Vi gospodine Ahmetoviću, koji ste njemački zastupnik, držite se njemačkog ustava, a nemojte zadirati u ustav BiH, koji je donesen kako je donesen”, kazao je Kovač.

Član Bundestaga: Ahmetović podržava Komšića, a ja Bećirovića

Na pitanje jesu li i stranački kanali HDZ-a također zakazali s obzirom da je je i CDU-CSU isto podržao rezoluciju, odgovorio je da se provode aktivnosti na tom planu, ali da CDU nije na vlasti.

“Ne bih previše davao na značaju toj deklaraciji, ali to treba uzeti u obzir na način da treba više surađivati s Njemačkom na idejno-političkom planu. To se mora odnositi na kompletnu hrvatsku političku elitu”, zaključio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare