Bivši izaslanik predsjednika SAD za Balkan nominiran za kordinatora za sankcije

Vijesti 07. okt 202120:10 > 21:49 1 komentar
Pixels

Američki predsjednik Joe Biden objavio je ove sedmice nominacije na ključne pozicije, uključujući i kandidata za mjesto kordinatora za sankcijsku politiku pri State departmentu Jamesa O'Briena.

O'Brien trenutno obnaša dužnost direktora i potpredsjednika grupacije Albright Stonebridge, međunarodne savjetodavne firme.

Bivši je uposlenik State Departmenta i dobitnik brojnih nagrada za rad, a u dvije administracije je radio kao specijalni izaslanik Predsjednika SAD – prvi put kao izaslanik za pitanje talaca, između 2015. i 2017., a od 1989. do 2001. kao viši savjetnik tadašnjeg državnog sekretara Madeleine Albright i predsjednički izaslanik za Balkan.

“Tokom svoje karijere u State departmentu vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući mirovne pregovore u Evropi, naučne i ekološke sporazume i inicijative za istragu i krivično gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine,” navodi se u saopštenju Bijele kuće,

“O’Brien je također pregovarao o sporazumima o zaštiti prava intelektualnog vlasništva za naučnu suradnju s Kinom, promovirao je ekološki prihvatljive međunarodne trgovinske propise za opasne materijale i materijale koji se mogu reciklirati, te je radio na tome da javno-privatna partnerstva i korporativna društvena odgovornost postanu važan element u američkoj vanjskoj politici,” dodaje se u službenoj najavi nominacije.

Kako bi se procedura imenovanja zaključila potrebno je da je odobri Senat.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare