Bjelica Prutina: Angažovali su me i funkcioneri SNSD-a, ali se to ne spominje

Dan uživo 12. apr 202217:01 > 21:54 0 komentara

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije, rekla je u Danu uživo da će izbori biti raspisani 4. maja 2022. godine. Na novac se još čeka. Govorila je i "povezanosti sa SDS-om", za što je optužuje vlast iz Republike Srpske jer je obnašala funkciju savjetnice Mirka Šarovića i navela: "I visoki funkcioneri SNSD-a su me angažovali, ali se to ne spominje".

Za održavanje izbora potreban je novac. CIK je uputio zahtjev Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Preduzeli smo niz aktivnosti kako bi osigurali sredstva. Uputili smo budžetski zahtjev za 9.768,000 KM, 2 miliona za povećanje naknada članovima biračkih odbora i tražili smo 10 miliona za uvođenje novih tehnologija. Ovo nije prvi put da mi dostavljamo aneks i svaki put smo izignorisani, a čujemo političare kako govore da treba uvesti nove skenere i elektronsko glasanje”, kaže Bjelica Prutina.

Kaže da je CIK tražio sredstva za posebne namjene na ime provođenja lokalnih izbora.

“Zatražili smo četvrtinu iznosa da nam to bude početna cijena dok se ne usvoji budžet, ali nam nisu odobrili.”, navela je.

Institucije BiH trebaju naći rješenje za finansiranje izbora i to nije u nadležnosti CIK-a.

“Ako nije usvojen budžet, onda drugi nadležni organi omogućavaju ta sredstva. Pokušava se zavesti CIK. Uputili smo odluku Vijeću ministra BiH da akumulirani višak prihoda, a to nije isto što i tekuća rezerva. Međutim, odbili su nas i vratili na početak”, kaže za N1 Bjelica Prutina.

Dodaje da je CIK u obavezi da pribavi mišljenja Ministarstva finansija, a Vijeće ministara će donijeti konačnu odluku.

“To bi se moralo desiti. Imali smo lošu praksu za izbore 2020. Novac nam je stigao tek u augustu ali smo uspjeli organizovati izbore. Vrijeme teče, ponovo se opstruiše rad CIK-a i vršenja njenih nadležnosti. Međunarodna zajednica putem pisama vrši pritisak, ali nema odgovora. Pismo treba primiti i treba mu dati na značaju, ali nemam povratnu informaciju o tim aktivnostima, jasna je Bjelica Prutina.

Bisera Turković, Vjekoslav Bevanda i Zoran Tegeltija su dogovorili da pripreme nacrt budžeta do 24 . aprila.

“Ide nacrt za Predsjedništvo BiH, pa u Parlamentarnu skupštinu BiH, pa onda treba da prođe oba Doma i to može dugo trajati.”, dodala je.

Međunarodna zajednica kaže da ako se ne daju sredstva za izbore da je to kršenje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

“Angažovao me i SNSD”

Govoreći o zamjerkama i povezivanju članova CIK-a s političkim strankama, kazala je  kako ona nikada nije bila član niti jedne stranke te da je kao savjetnika ministra vanjskih poslova (za vrijeme Mirka Šarovića) u to vrijeme radila samo posao iz svoje struke – pravne. Navela je i to da su je angažovali i visoki funkcioneri SNSD-a, ali da se to ne spominje.

“Itekako sam zastupala različite funkcionere i političare na različitim novima vlasti. To je bilo isključivo zbog moje profesije i nikada ne dovodeći u pitanju moju političku pristranost. Mene politika ne zanima“, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!