BK “Sabahudin Duzić Tetak” vozi biciklistički maraton Vukovar-Srebrenica

Vijesti 03. jul 202216:08 0 komentara
BK „SABAHUDIN DUZIĆ TETAK“

Tačno u 8 sati, jutros, 3. jula 2022. godine, ekipa BK "Sabahudin Duzić Tetak", koju čini 11 biciklista i dva logističara, krenula je za Vukovar, gradić u Srijemu, čije je golemo stradanje 1991. godine bilo uvod u nesretne devedesete godine dvadesetog stoljeća.

Iz Vukovara će startati više od 800 kilometara duga vožnja ka Srebrenici, gradiću u istočnoj Bosni, čije je golemo stradanje u julu 1995. godine međunarodni sud proglasio genocidom. Tokom putovanja biciklisti će posjetiti i Jasenovac u kojem se prije osam decenija desilo golemo ljudsko stradanje, lekcija budućim generacijama.

U sva tri pomenuta gradića ostali su spomenici, putokazi naše zajedničke krvave prošlosti i znakovi upozorenja, koji svojim kamenim mukom pričaju o tome kakvu budućnost ne smijemo praviti sebi i onima što dolaze iza nas.

BK „SABAHUDIN DUZIĆ TETAK“

Plan za ovu vožnju postoji već nekoliko godina, ali je pandemijska kriza bila odložila njenu realizaciju. Suorganizatori putovanja kroz Hrvatsku su: Savez bošnjačkih asocijacija Hrvatske (SABAH) i Udruga branitelja Bošnjaka Domovinskog rata Republike Hrvatske. Za saradnju s ova dva udruženja zaslužan je Donjovakufljanin Kadro Kulašin, koji već 43 godine živi u Splitu.

Od Vukovara do Srebrenice bicikl će voziti: Mirsad Kosovac Mišo, Samir Zahirović Pajo, Eniz Plivčić Pliva, Ernest Abdagić, Haris Hadžić, Mustafa Verem Mujo, Amer Čolak Čola, Mehmed Ramljak Meho, Admir Poturović, Admir Vrebac Beba i Adin Kovač. Za logističku podršku zaduženi su Mulo Hadžić Deda i Sakib Robović Kibe, a njima će se pridružiti i sekretar Sportskog saveza Općine Donji Vakuf Sead Cerić Ceri.

Osmog jula pridružit ćemo se 18. biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica i nastaviti vožnju sa našim dugogodišnjim prijateljima biciklistima.

Grupa naših bliskih prijatelja i članova porodica ispratila nas je na put, a posebnu čast nam je učinio i načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić, koji je nedjeljno jutro iskoristio da dođe još jednom pozdraviti članove BK Tetak.

Sve detalje i fotozapise putovanja moći ćete pratiti narednih dana na Facebook stranici BK Sabahudin Duzić Tetak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!