BL: Radnici Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida izlaze na ulicu

Vijesti 06. apr 202218:22 0 komentara

Zaposleni u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida u Banjaluci sutra će na ulicu. Štrajk u koji je stupila polovina radnika prije dva mjeseca nije dao rezultate pa će isplatu doprinosa, zaostalih plata i odlazak uprave zatražiti na ulici.

U banjalučkom Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida ništa novo. Polovina radnika od 10. februara je u štrajku. Od tada do danas njihovim zahtjevima nije udovoljeno, pa njih 26 među kojima su i civilni i ratni vojni invalidi traže isto.

“Radim ovdje već dvije i po godine, knjigovezac, želimo da nam se isplate doprinosi, redovne plate”, kazao je Slavko Ćurković, radnik Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

“Ratni vojni invalid, bio sam druge grupe, sad sam treća grupa, nakon 20 godina sam ozdravio vjerovatno pa su me prebacili. Hoćemo doprinose i plate redovne i smjena direktora”, kazao je Duško Tucikešić, radnik Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Zbog svojih zahtjeva će i na ulicu, do njihovog ispunjenja svakog dana u podne. Predsjednik štrajkačkog odbora kaže, gotovo sedam godina im nisu uplaćeni doprinosi, ali dio plata jeste, juče je legla januarska, prosječno iznosi oko 705 KM.

“Kasni nam februarska, evo sad martovska u aprilu treba da bude, pa ni to. Normalno da smo se založili za smjenu rukovodstva koje je uništilo firmu i nas kao radnike podijelilo prije svega, razumijete. Kod nas je definitivno došlo do toga jer su neki radnici privilegovani gdje su im pune plate isplaćivane, drugi su dobijali četvrtine neredovno”, dodao je Miroslav Gnjatović, predsjednik štrajkačkog odbora.

Posljednjih sedam godina, na čelu Centra je Željko Ubiparip, tri je u statusu v.d.

“Ja ne znam o čemu se radi”, istakao je Željko Ubiparip, v.d. direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Na zahtjeve radnika kaže – duguje im se jedna plata i dug za šest radnih dana u februaru, doprinosi su, tvrdi, stvar Vlade. Kumulativni dug je tvrdi oko dva miliona 800 hiljada maraka. O lošoj atmosferi u firmi govori i njegova rasprava sa radnicima pred kamerama, kao i njihove upadice u njegovu izjavu. O platama u četvrtinama kaže:

“Ja sam naslijedio firmu 700 hiljada maraka duga. Poslije dvije godine pojavio se stari dug i djelimične blokade su bile po 20, 30, 50 hiljada maraka i bukvalno dogovori se, to je rečeno, mi smo primali dug period u četvrtinama, veliki je rizik da skupljate cijeli mjesec, neko vam skine sa računa”, kaže Ubiparip.

Osim sa direktorom tenzija ima i među radnicima. U to smo se uvjerili tokom snimanja uslova rada na koje se radnici u štrajku takođe žale.

Oni koji su ostali da rade, njih oko 27 mimo kamera kažu, nastavili su kako bi firma uspjela da ispuni rokove prema klijentima od kojih su najveći MUP i sudovi, pa su kažu u vrijeme štrajka zaradili 70 hiljada maraka preduzeću.

Bilo da rade ili da su u štrajku i jedni i drugi radnici žale se na loše uslove rada. Kakvi su vidi se najbolje po prostoriji u kojoj su mašine, mnoge dotrajale, starije i više od pola vijeka pa im trebaju i razni rekviziti poput ove cigle koja služi za određivanje formata papira.

Tako, papir koji iz mašine izlazi ne “bježao”. Sada svakako nema kud, jer mašine ne rade već dva mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!