Blagaj uskoro u utrci za najljepše selo svijeta? (FOTO)

Vijesti 14. jun 202213:06 > 18:46 0 komentara
N1

“Najbolja turistička sela - Best Tourism Village“ globalna je inicijativa Svjetske turističke organizacije UNWTO u cijoj bi se konkurenciji ove godine mogao naći i Blagaj.

Turistička zajednica HNK u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa uzurbano radi na prikupljanju dokumentacije, a cijeli proces apliciranja treba biti završen do kraja mjeseca. Brojne su kulturno-historijske, turističke vrijednosti ovog mjesta zbog kojih se našao u potencijalnoj utrci za najljepše selo svijetu.
Svjetska turistička organizacija ovom inicijativom promoviše sela koja cuvaju kulturnu baštinu i tradiciju, te imaju uslove za održivi razvoj turizma uvazavajući različitosti i lokalne posebnosti. Veliku ulogu u Blagaju igra i značaj vjerskog kompleksa, Blagajska tekija koja se spominje u u prvim pisanim izvorima pod imenom zavija Sari Saltuka.

N1
N1
N1
N1

Pored čuvene derviške tekije iz osmanskog doba veliku paznju turista privlaci srednjovjekovni grad herceg Stjepana Kosače, zatim stara džamija, pravoslavna i katolička crkva te brojne prirodne ljepote tog tipično hercegovačkog kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!