Blagojević: Odluka Ustavnog suda je u suprotnosti samom Ustavu BiH

Vijesti 23. sep 202212:56 4 komentara
N1

Profesor Ustavnog prava iz Banjaluke i sudija koji se povukao iz pravosuđa BiH zbog odluka Valnetina Incka, Milan Blagojević, komentarisao je jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH da se stavlja van snage Zakon o imovini koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Blagojević kaže kako je jučerašnja odluka Ustavnog suda, suprotna Ustavu BiH.

“Ovdje se u Republici Srpskoj pozivaju na teritorijalnu raspodjelu u BiH, 51% na prema 49%. To nije puko pozivanje na teritorijalnu raspodjeli, jer to piše expresis verdis u preambuli Ustava BiH, gdje se kaže da se u toj preambuli poziva na Ženevske principe iz 1995. godine o teritorijalnoj raspodjeli između dva entiteta, RS i FBiH, prema kojem FBiH pripada 51, a RS-.u 49%. Dakle,Republika Srpska je prema Ustavu BiH unijela 49% svoje teritorije. I otuda je ispravno pozivanje na ustavni model, predviđen u preambuli Ustava BiH”, kaže Blagojević.

Blagojević dodaje da je jučerašnja odluka suprotna Ustavu BiH i zbog toga što Ustavom nije niti jednom odredbom propisano da ima svoju teritoriju, kao ni da institucije na nivou BiH imaju nadležnost uređuju ova pitanja zakonima ili bilo čim drugim.

“Pozivanjem na ono što piše u Ustavu BiH, ne stoji. Ni u jednom članu ne stoji da zajedničke institucije BiH imaju pravo i da su one nadležne da donose Zakon o raspodjeli imovine. Umjesto toga u preambuli stoji kako entiteti unosi svoju teritoriju. Ovdje se radi o nerazumijevanju i u samom Ustavnom sudu. 29. juna 2001. godine je u Beču potpisan sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ. U tom sporazumu, u Aneksu A, kada se radi o nepokretnoj imovini, ugovoreno je da nepokretna imovina bivše SFRJ pripada državama članicama nasljednicama na čijoj teritoriji se nalazi ta imovina. To se radi o onim nepokretnostima koje su u odgovarajućim javnim evidencijama, odnosno u gruntovnici ili katastru, gdje su bili upisani na ime SFRJ; FNRJ ili DFJ. Samo o tome Parlamentarna skupština može da donese Zakon o imovini na kojoj je kao titular vlasništva upisana bivša SFRJ”, dodaje Blagojević.

Blagojević zaključuje da bi ovaj problem riješio tako što bi se usvojio Zakon o raspolaganju imovinom koja je sporazumom o sukcesiji pripala BiH, sve drugo je kaže u nadležnosti entiteta.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je juče donio odluku, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare