Blijeda slika protesta ispred OHR-a, građani ipak zadovoljni sastankom

Vijesti 25. okt 202118:53 2 komentara

"Gospodine Schmidt ili radite ili odlazite" tek je jedna od poruka protesta građana održanih ispred OHR-a. Vrlo mali broj građana odazao se pozivu upućenom putem društvenih mreža, a predstavnike okupljenih primili su i u OHR-u, saslušavši njihove zahtjeve uz odobrenje i podršku građanskom aktivizmu.

Tek poneki zvuk pištaljke, isprekidanih uzvika, desetak transparenata i oko stotinjak učesnika. Blijeda slika današnjih protesta, svjesni su toga i sami demonstranti.

“Mislim da je narod izgubio nadu, povjerenje, postao je previše pesimističan i mislim da je to pogrešno”, “Svi očekuju da će neko drugi nešto za njih uraditi, nažalost, a možda je i termin nezgodan, radni dan, 10:00 sati”, “Sve dok ne budemo promijenili svijest u svojoj glavi neće nam drugi promijeniti”, izjave su nekih od učesnika današnjeg protesta.

Sarajevo spava, pištala bih da ga probudim poručuje Sarajka Sadeta Dedović koja u suzama odgovara da ovo čini zbog svoje unučadi i domovine.

“To je moja domovina, ne želim torove, ne želim da živim u islamskoj državi, u hrvatskoj, srpskoj – ne. U normalnoj državi građana svih naroda i narodnosti”, kazala je Sadeta Dedović.

Bilo je i drugačijih primjera. Iako u kolicima i sa ranije planiranim obavezama Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI i paraplegičara Federacije BiH osjetio je potrebu da prisustvuje protestima. Ističe da je i Savez uputio otvorena pisma međunarodnim zvaničnicima.

“Pozivamo međunarodne institucije u BiH za provedbu mira i SAD i Evropu koje su garant Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovoj provedbi da zaustave rušenje države BiH, da zaustave novo krvoproliće”, kazao je Mujo Aganović iz Saveza RVI i paraplegičara FBiH.

Podršku kao građanin dao je i nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović. Zajedno sa organizatorima uzeo je učešće i na sastanku održanom u OHR-u.

“Očekujem da OHR nakon ovih protesta i događanja koji će uslijediti u narednih deset dana povuče konkretne poteze u dogovoru sa EU i administracijom SAD-a”, istakao je Lazović.

“Vidjevši moj transparent gdje piše Herr Schmidt ili radite ili odlazite, to su registrovali prvo, rekli su da gospodin Schmidt radi, radi intenzivno i da će pred Vijećem sigurnosti imati izvještaj i da ćemo visjeti neke rezultate”, naveo je Suad Đozić, organizator protesta.

“Vrlo je važno da i Ured visokog predstavnika komunicira sa građanima, a ne samo sa političarima koji ne slušaju svoje građane, a zašto ih ne slušaju to smo im rekli tamo (na sastanku op.a.) zato što oni sami sebi kreiraju i izborni rezultat i izborni legitimtet i oni upravljaju u procesima u ovoj državi, a ne građani”, naveo je Sejfudin Hodžić, učesnik protesta.

Učesnici današnjeg sastanka u OHR-u, predstavnici građana, istakli su zadovoljstvo održanim sastankom te su najavili i nastavak slične aktivnosti, poput današnjih protesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare