Bliži se kraj predizborne kampanje u RS: Svi vjeruju u pobjedu

Vijesti 29. sep 202219:09 0 komentara

Još tri puta spavamo, a onda biramo! Izborna kampanja je u finišu. U Republici Srpskoj u finišu kampanje i hapšenje jednog od kandidata za državni parlament, najava mogućnosti novih, podrška Viktora Orbana Miloradu Dodiku, završni mitinzi i najava “spektakla”.

Milan Novitović, vršilac dužnosti Civilne zaštite Republike Srpske ostaje bez fotelje. Odlukom suda neće u pritvor, ali će na slobodu uz mjere zabrane prilaska i kontaktiranja čak 12 lica. Sve to zbog zapošljavanja stranačkog kolege, a nakon prijave Transparency Internationala.

“Gospodin Novitović je izmijenio pravilnik o sistematizaciji, na način da je to mjesto na koje je zaspolen gospodin Zeljković prilagodio njegovoj stručnoj spremi odnosno pravilnik je izmjenjen na način da je savjetnik mogao biti i neko ko je imao završen farmaceutski fakultet što prethodno nije bilo moguće.”, kaže Damjan Ožegović, Transparency international.

Mediji i dalje spekulištu da se iza sumnje za zloupotrebu službenog položaja kriju i sumnje na nelegalnosti u vrijeme korona nabavki. Hapšenja u finišu izborne kampanje prvi je najavio portal Gerila.

Vladimir Kovačević, iz Gerila.info kaže:
“Naši izvori su tvrdili i tvrde to i dalje da se djelimično radi o pokušaju podizanja rejtinga vlasti u Republici Srpskoj pred izbore, a djelimično o sukobu unutar nekih od koalicionih partnera na vlasti u Republici Srpskoj, prije svega o tom nekom tinjajućem sukobu između SNSD i Ujedinjene Srpske, odnosno Milorada Dodika i Nenada Stevandića.”

Koji, navodno, tinja još od hapšenja bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo Branislava Zeljkovića, takođe Stevandićevog kadra. Preostalo vrijeme od izbora, tako bi moglo biti vrijeme izvlačenja predmeta koji godinama stoje u ladicama, a koji su usmjereni protiv pojedinaca na pozicijama moći.

“Činjenica je da se godinama, ako ne i deceniju u Republici Srpskoj pominje ta vrsta ucjene između političkih uslovno rečeno partnera i saradnika gdje određeni političari uslovljavaju druge njihovom poslušnošću time što imaju određene predmete koji stoje u ladicama i koji se mogu aktivirati”, ističe Vladimir Kovačević Gerila.info.

A u kampanji se aktivirao i Viktor Orban. U video obraćanju uputio je direktnu podršku Miloradu Dodiku.

“Oduvijek sam ga podržavao, zato želim i ubuduće sarađivati sa njim”, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

“Orban nije neko ko ima uticaja na biračko tijelo u Republici Srpskoj. Da je ta podrška došla od Aleksandra Vučića direktno, to bi već značilo mnogo više za Milorada Dodika i za stranku i za njegovu lično kampanju”, mišljenja je Velizar Antić, politički analitičar.

Ali, predsjednik Srbije je ovaj put odlučio da se drži po strani ili, po mnogima, da se blago prikloni opoziciji odlazeći na njima bliski BN. S druge strane ključni opozicionari u finišu kampanjegostuju na Vučiću bliskoj TV Prva i to samo dan nakon završnog skupa u Banjaluci na kojem nije bilo velikih poruka.

“Politička pobjeda 2. oktobra treba da bude tek početak pobjeda za Republiku Srpsku. Za Republiku Srpsku bez korupcije, za Republiku Srpsku koja ima odlično obrazovanje za Republiku Srpsku koja ima najbolje zdravstvo”, kazala je Jelena Trivić, kandidatkinja PDP za predsjednicu RS.

Mirko Šarović, kandidat SDS-a za člana Predsjedništva BiH, istakao je:

“Potpuno je jasno da je pobjeda to što se očekuje večeras. Banjaluka će pokazati da je naša pobjeda.”))

A nakon opozicije, slijedi i završni miting SNSD-a.

SNSD će sutra na ovom parkingu pored zgrade Vlade Republike Srpske održati završni miting. Najavljen je dolazak velikih zvijezda Cece Ražnatović i Ace Lukasa, organizator najavljuje da će izvesti svoje najveće hitove, duete pomalo simboličnih i naziva i tekstova u ovom trenutku “Crni sneg” i “Ne zanosim se ja”.”

Ko će sve platiti i po kojoj cijeni pitali smo članove banjalučkog odbora SNSD-a.

“Republički je dio i republička organizacija, vjerujte da sa pojedinostima nisam upoznat”, kaže Srđan Amidžić, SNSD.

Iako je organizator zapravo Gradski odbor što se vidi iz poziva medijima. Kako god na isto pitanje odgovor nije stiga oni iz centrale.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!