Blizu dva miliona KM kazni za nepravilno formiranje cijena u RS

Vijesti 23. jun 202215:49 > 16:02 0 komentara
N1

Tržišna inspekcija RS od početka marta tekuće godine sa manjim prekidima konstantno vrši kontrole benzinskih pumpnih stanica. Do sada je izvršeno 166 kontrola, u 104 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu čega su postupajući inspektori izdali 208 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.521 000KM. Kazne su se uglavnom odnosile na prekoračenje propisanih marži prilikom formiranja cijena, saopštili su za N1.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima Uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata. Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

“Napominjemo da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja, troškovi špediterskih usluga i slično. Važno je naglasiti da nabavna cijena na koju se obračunava marža obuhvata fakturnu cijenu proizvođača, odnosno dobavljača, uvećanu za zavisne troškove nabavke, koji su takođe definisani ovom Uredbom (kao što su troškovi carinjenja, transporta, skladištenja i slično)”, pojasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove Banjaluka.

Nadležna inspekcija je u istom periodu izvršila 64 kontrole marži u tržnim centrima i marketima. U 44 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu kojih je izdato 57 prekršajnih naloga u iznosu od 418 000, 00KM. Utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznos 18.400.00KM.

Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo.

Izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži od prometu roba (SL.Gl. 103/21), propisano je da maksimalna marža u veleprodaji za navedene proizvode može se obračunati u aspolutnoj vrijednosti od šest odsto, a u maloprodaju u iznosu od osam odsto.

Poručuju da je tržišna inspekcija Republike Srpske angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama, te pozivaju trgovce da se pridržavaju Uredbi, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za kršenje Uredbi na snazi propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM. Takođe subjektima prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinaske koristi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!