Blizu pet hiljada građana Tuzle poslali poruke podrške za Ukrajinu

Vijesti 12. mar 202219:00 > 19:04 2 komentara
N1

Bosna i Hercegovina danas podijeljana oko podrške Ukrajini, odnosno Rusiji. Uz Ukrajinu je stalo oko pet hiljada ljudi na Trgu slobode u Tuzli i poslalo podršku Ukrajini, te su poručili da su za mir u toj zemlji, u BiH, Evropi i svijetu.

Građani Tuzle nedvojbeno su znali zašto su danas na tuzlanskom trgu.

– Da podržim Ukrajinu i da se rat nikada više ne desi.

– Nije niko za rat. Bar u Tuzli nije, a nije ni u čitavoj BiH.

– Došli smo podržati skup jer smo mi prošli sve ovo što prolazi sada Ukrajina, kazali su u anketi.

Niko nema pravo na šutnju dok se dešava rat u Ukrajini, a koji je preživjela i BiH, smatraju organizatori skupa.

Osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer nam to budi stare rane, a i strah za budućnost. Očekujemo sigurnost u ovoj zemlji. Drago nam je da su ovdje prisutne snage EUFOR-a i što prije očekujemo brzi ulazak u EU“, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U Bratuncu iz kojeg ja dolazim, prošli vikend policija entiteta Republika Srpska je išla od kuće do kuće i popisivala pripadnike nesrbe Oružanih snaga i drugih agencija bezbjednosti. To vam najbolje govori o tome u kojoj mjeri i mir u BiH može biti doveden u pitanje“, dodaje Emir Suljagić iz Memorijalnog centra Potočari.

Mi smo oni koji žele poslati poruku mira, slobode, prava na život, na dostojanstvo i da se ova ratna dešavanja što prije okončaju jer treba spasiti ljudske živote“, kazao je Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

Civilizacijska dužnost je stati uz narod Ukrajine i tu nema neutralnosti, kazali su neki od govornika na skupu.

Ako iko u suvremenoj Evropi ima potrebu i obavezu solidarisati se sa borbom za slobodu ukrajinskog naroda, imaju građani ove zemlje. Ja sam zato došao iz Hercegovine da tom solidarisanju dodam vlastiti pečat“, poručio je profesor Slavo Kukić iz Mostara.

“Ovdje u Tuzli, u mjestu gdje je grad znao sačuvati susjede u ratu, sačuvao je i ono malo duše za sve nas. Mislim da je najvažnija poruka u solidarnosti i miru, gradeći korak po korak prema miru”, ističe Vesna Teršelić, Centar za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare