Blokada institucija se nastavlja: Državni službenici mogli bi ostati bez plata

Vijesti 01. sep 202118:02 4 komentara

Hiljade državnih službenika moglo bi od oktobra ostati bez plata. Na to su upozorili pojedini parlamentarci, nakon što na konsultacije uoči sjednice Zastupničkog doma BiH, opet nisu došli politički predstavnici iz Republike Srpske. Kao najodgovornijeg mnogi ocjenjuju Milorada Dodika. A nakon što je zatražio reakciju visokog predstavnika, koja može uključivati i smjenu Dodika, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, izložen je napadima kako unutar BiH, tako i u Srbiji.

Sjednica Zastupničkog doma biće održana polovinom septembra, sa ili bez predstavnika iz Republike Srpske, poručio je predsjedavajući Doma Denis Zvizdić. No, apeluje na Vijeće ministara da se blokada prekine, jer odluka o privremenom finansiranju institucije ističe krajem mjeseca.

“Ministri koji dolaze iz bh. entiteta RS moraju o tome glasati na Vijeću ministara u protivnom 7 hiljada uposlenih u državnim institucijama ili više od 7 hiljada koji dolaze sa teritorije entiteta RS će ostati bez plaća, ko je taj koji će ponijeti taj nivo odgovornosti”, kazao je Zvizdić.

“Ukoliko Vijeće ministara ne održi sjednicu do 30.09., od 1.10. će stvarno biti problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposlni u institucijama”, kazao je Dženan Đonlagić, zastupnik DF u ZD PSBiH.

Svi smo taoci preuranjene predizborne kampanje u Republici Srpskoj, kaže Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PS BiH. Opozicija i vlast se utrkuju ko će prvi pokleknuti, ko će se vratiti u institucije države, ko će biti izdajnik. A vratili bi se i jedni i drugi, smatra.

“Hoće li plate isplaćivati neko drugi, ne znam, Vlada Republike Srpske, Vučić, ne znam neko, ali će neko trebati objasniti tim ljudima zašto oni i njihove porodice ne mogu da žive od svog rada”, dodao je.

Ko je odgovoran za blokadu?

Kao najodgovornijeg za sveopštu blokadu državnih institucija mnogi upravo vide Milorada Dodika. Počelo se otvoreno pozivati na njegovu smjenu. Reakciju i u tom smjeru od visokog predstavnika zatražio je član Predsjedništva Šefik Džaferović. Od tamošnjih tabloida do državnog vrha Srbije, ministra policije, pa i samog predsjednika, stižu napadi i osude.

“Sve one koji kritikuju mene zbog te izjave ja pozivam da učine sve da pomognu da institucije BiH funkcioniraju jer na tome je poenta. Ne treba da radi u institucijama BiH niko ko blokira njihov rad, a položio svečanu izjavu ili zakletvu da će institucije funkcionirati, da će štititi ljudska prava, da će štititi Ustav BiH”, istakao je Džaferović.

U priču se konačno uključio i novi visoki predstavnik Christian Schmidt, no ne kako bi konkretno reagovao.

“Prvo došlo je do nesporazuma. Visoki predstavnik brine za zemlju, ali tek kao druga instanca, a prva su institucije i zato hitno pozivam sve one bez obzira na to iz kog dijela BiH, iz kog naroda, iz kog grada, moraju sjesti zajedno i očekujem da se to desi, jer građani BiH od njih ne očekuju da igraju igre”, kazao je Schmidt.

Politička drama, kao što obično biva, izašla je izvan granica BiH, i ne samo do Srbije. Komentari ovih dana stižu i iz vrha Republike Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare