Blokirani radovi u centru grada, Mandić optužio Kapidžića da opstruiše projekte

Vijesti 30. jul 202207:36 > 07:414 komentara
Izvor: Facebook/N1

Federalna inspekcija je sinoć je izašla na teren, po pozivu Faruka Kapidžića, člana Državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, i zatvorila tek otvoreno gradilište i blokirala radove u centru Sarajeva u okviru nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajevo.

“Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtijevati od odgovornih da snose posljedice. Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio”, napisao je na Facebooku Kapidžić.

Ubrzo za njim na društvenim mrežama se oglasio i Srđan Mandić, načelnik Općine Centar. Kako je rekao, federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio je radove i blokirao gradilište.

“Večeras (sinoć op.a.) u 21 sat su započeli radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”. U 21:23 stigao je Federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište. U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih “neiskrenih” namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH”, napisao je Mandić.

Optužio je Kapidžića da opstruše razne projekte u Opštini Centar.

“Prvo nam niste dali da mijenjamo vodovodne cijevi u centru grada, usporavate uređenje Parka gdje je bila Kalin hadzi Alijina džamija. Opstruišete sanaciju šetnice u velikom parku, projekat za koji ste dali usmenu podršku. Ne dozvoljavate rekonstrukciju Gospodičine kuće, spriječavate privatne investitore. A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga. Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga. Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Opštinu Centar, budite sigurni. Idemo dalje”, poručio je Mandić.

U ranijem intervjuu na N1 Elmedin Konaković je o također komentarisao ovaj slučaj, kazavši da je Kapidžić sa članovim Komisije donio odluku o zaštiti urbanog krajolika Sarajeva, te da o  tome nikako ne može odlučivati ta Komisija.

“Zašto nisu zaštitili krajolik Banjaluke ili Širokog Brijega? Odluke o sarajevskom trg donosi osoba koja njime nije ni prošetala. Ovo je sinhronizovana priča u kojoj je SDA ljuta. Oni su iz Komisije izbacili dva strana predstavnika. Pozivam OHR da zaustavi tu odluku”, rekao je Konaković.

Ranije su objavljene i fotografije lokacije ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume, na kojoj se trebao graditi trg. Pogledajte kako bi izgledao u budućnosti.

Facebook
Facebook

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar