Boeing 747 sa 350 vojnika SAD kao najava najveće vojne vježbe u BiH

Vijesti 15. maj 202119:33 4 komentara

Američki vojnici stigli su u Bosnu i Hercegovinu gdje uskoro počinje vojna vježba "Brzi odgovor 21". Svoje sposobnosti zajedno s američkim kolegama testirat će i pripadnici Oružanih snaga BiH. Nadležni poručuju kako je ovo još jedan pokazatelj američke podrške BiH, te kako je riječ o najvećoj vojnoj vježbi SAD-a na tlu Bosne i Hercegovine.

Boeing 747 sa više od 350 američkih vojnika sletio je u poslijepodnevnim satima na sarajevski aerodrom.

Doček su im upriličili ministar odbrane BiH Sifet Podžić i američki ambasador BiH Eric Nelson. Sve je spremno za početak vježbe “Brzi odgovor 21” u okviru šire vježbe “Branilac Evrope” u kojoj pored američke vojske učestvuje vojska Kanade, zatim vojske evropskih NATO savezanika i partnera, ali i vojske zemalja regije izuzev vojske Srbije.

Potvrda prijateljstva

Više od 5.000 vojnika učestvuje na četiri povezane vježbe na teritoriji cijele Evrope, od čega u BiH 1.200. Cilj je provjeriti prihvat, razmještaj i integraciju snaga, integriranu protivzračnu odbranu i zajedničke logističke operacije.

VEZANE VIJESTI

“I ovo je još jedna potvrda snažne podrške naših vjernih prijatelja i partnera Sjedinjenih Američkih Država sa našim procesima reformi. Hvala im što su izabrali Bosnu i Hercegovinu za partnera”, izjavio je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Američki ambasador u BiH Eric Nelson istako je kako su desetine hiljada američkih trupa doprinjeli implementaciji mira, odnosno onoga što je potpisano i usaglašeno kroz dejtonski mirovni sporazum u Ohaju.

“Brzi odgovor 21” je najveća vježba koju je američka vojska ikada imala na tlu Bosne i Hercegovine.

SAD zahvalne BiH

“Sjedinjene Američke Države zahvalne su BiH kako na učešću na ovoj vježbi, tako i na spremnosti da bude domaćin ovako velikom broju američkih snaga. Najvećem broju snaga još od okončanja mkisije ESFOR-a od 2004. godine”, rekao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

U organizaciji pored Oružanih snaga i ministarstva odbrane BiH učestvovala je Granična policija BiH, Uprava za indirektno oporezivanje, OSA, ministarstva vanjskih poslova i sigurnosti BiH, sve policijske agencije u BiH.

Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” biće održana od 17. maja do 2. juna ove godine. Njom će rukovoditi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku, dok će u ovoj vježbi priustvovati više od 700 američkih vojnika i 500 vojnika Oružanih snaga BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare