Bojadžić: Teroristički napad u Istanbulu ima namjeru da uništi turizam

Vijesti 15. nov 202212:45 0 komentara
N1

"Državna bezbjedosna služba Turske radi do perfekcije. Spriječili su mnogo napada, posebno u Istanbulu. Ipak, desio se ovaj teroristički napad", kazao je za N1 Jusko Bojadžić, dopisnik BH Radija iz Istanbula govoreći o terorističkom napadu na Istiklal trgu gdje je ubijeno šest ljudi i više desetina ranjeno.

Kazao je da su bezbjedonosne službe Turske spriječile oko dvije stotine napada u polsljednjih nekoliko godina.

“Spriječili su mnogo napada, posebno u Istanbulu. Često ne možete vidjeti danima policajce u uniformi, većina su u civilu.”

Kaže da imaju registar potencijalnih terorista i da su pod stalnom pratnjom.

“Uvijek su spremni da dignu sebe u zrak. Kada krenu na posao ujutro, državna služba ih prati, prate njihovo djelovanje. Ova žena koja se sumnjiči za napad na Istiklalu, ona je ušla prikriveno. Radila je četiri mjeseca kao radnica iz Sirije. Promaklo im je”, kaže Bojadžić.

Novi detalji o terorističkom napadu u Istanbulu

Ovo je 16 teroristički napad u Turskoj u posljednih nekoliko godina, a naš sagovornik tvrdi da je ovo atak na turizam u Turskoj.

“Oni vode brobu sa terorističkom organizacijom Kurdskom radničkom partijom. Ovo je napad koji ima za cilj da prepadne Tursku, da uništi turizam. Ima mnogo izbjeglica u Turskoj, Sirijaca, Rusa, Ukrajinaca. Oni su u dobrim odnosima sa svima i nastoje da prate sve turiste. Ovo je bio momenat slabosti i izveli su teroristički akt i to je atak na doček Nove godine u Istanbulu.”

PKK negira napad, ali Turska ne odustaje od toga da su upravo oni odgovorni.

“Tamo je zabranjena PKK, i smatraju je terorističkom organizacijom. Imaju tri krila PKK, ima ta koja se nalazi u brdima sjevera Iraka i Sirije i sjeveroistoka Turske. Pripadaju istoj terorističkoj matitici”, kaže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!