Bojkot u BiH i dalje na snazi osim za finansijska sredstva

Vijesti 03. feb 202219:31 > 20:21

Termin nastavka pregovora o Izbornom zakonu i ustavnim promjenama nije poznat. Bojkot i dalje na snazi osim za finansijska sredstva. Poznato je da novac bh. političari nikada ne bojkotuju.

Bez ozbiljnog napretka u reformama, Bosna i Hercegovina prednjači u korupciji, u kojoj je ostvarila i napredak. Istovremeno, bh. političari u skupim limuzinama, hotelu na obali mora, uz zalazak sunca, pregovaraju o svojim foteljama. Kada ne pregovaraju, pružaju nesebičnu podršku jedni drugima. Tako je ocijenjen i nastup Dragana Čovića u Banjaluci.

“Pametnije bi mu bilo sto puta da je otišao u Briševo gdje je u jednom danu 67 Hrvata pobijeno, a nisu imali ni vazdušnu pušku u kući, znači civili od 14 do 81 godinu. Još nikad nije tamo svratio da pošalje podršku tim ljudima koji su se u malom broju vratili u Republiku Srpsku, da neko brine o njima, da nije biskupa Komarice ja ne znam ko bi se brinuo o njima”, rekao je Stipe Prlić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

“To je katastrofa i mislim da ti etnički lideri koji su tamo od pamtivijeka da su završili svoj posao i da je stvarno dosta. I što se naše vanjske politike tiče i zarobljenosti i što se te sirote BiH tiče, pa i tih jadnih Hrvata koji su od te brige desetkovani”, dodala je Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova RH.

A desetkovani su svi. Bosnu i Hercegovinu je tokom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, grad veličine Banjaluke, a skoro pola miliona građana je otišlo od 2013. godine.

“Zadnji nam je voz, nemamo mi vremena ni za kakve pokuse, moram građanima reći nemamo mi vremena više, mi tonemo”, naglasio je Zoran Jovanović, predsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH.

A, dok tonemo, pomoć izostaje. U fokusu ostaje etničko pitanje.

“Bošnjačke stranke se ohrabruje da idu džonom na Hrvate. Bit će izbori pa ovako pa onako kaže neki dan visoki predstavnik EU ili međunarodne zajednice kojeg nije priznalo Vijeće sigurnosti i tu je Milorad Dodik upravu. Dakle, Hrvati pregovaraju sa Bošnjacima u Neumu, ali frajer kaže bit će izbori moram i ja primati platu. I zato ne ponavljajte greške srpskih hegemonista s kraja 80-tih godina zato jer misliš da vas ima više”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

U novom udaru na džep u pseudo-demokratiji koju živimo, najavljuje se poskupljenje kafe. Za to vrijeme raznim mehanizmima manipulacije za očuvanje moći kriza se nastavlja. Čvrsto zakucavamo svoju sudbinu evropske periferije, gledajući kako nam budućnost pakuje kofere i odlazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar