“Bolnih pet godina rastanka sa voljenom kćerkom i sestrom, čitava vječnost”

Vijesti 10. okt 202119:09 > 19:16 0 komentara
N1

"Mi ne živimo više nego preživljavamo" - poruka je porodica i prijatelja Selme Agić i Edite Malkoč, stradalih prije pet godina u saobraćajnoj nesreći za koju je osuđen Sanjin Sefić na 16 i po godina zatvora. Ova, ali i ubistva druge djece, kako kažu roditelji, ispit su za pravosudni sistem.

Bolnih pet godina rastanka sa voljenom kćerkom i sestrom, čitava vječnost, kažu prijatelji i porodica.

Ja nisam imala nikoga osim svoje Edite. Kako vrijeme odlazi svakim danom je sve gore i svaka godišnjica je teža i teža. Danas iz ove perspektive samo osjećam jednu veliku nevjericu da je prošlo pet godina“, izjavila je Enisa Kekić, sestra Edite Malkoč.

Moramo da se pomirimo s tim šta je država napravila, kako ga je osudila. Mi nismo zadovoljni, ali šta ćemo to je tako kako jeste, ali eto mi idemo dalje, živimo dalje. Borimo se da to ne padne u zaborav, da se nikome drugom ne ponovi to što se nama desilo“, poručio je Amir Agić.

Pravosudni sistem koji razara naše porodice, koji štiti kriminalce, korumpirani sistem koji ubija našu djecu i protiv toga se borimo, poručuju očevi koji dijele istu ili sličnu sudbinu.

Kažemo život, ali u nas više nije život, u nas je samo preživljavanje od danas do sutra, ništa drugo. Evo čuli smo i da je pokušavao već pobjeći iz zatvora, ne znam, ne znam to stanje u našem pravosuđu, taj sistem naš“, istakao je Enes Malkoč.

Ja samo kažem idemo dalje i valjda ćemo uspjeti doći do kraja, ali ono ‘i’ to nas uništi i u pravosuđu i u BiH. Dok ih ne istjeramo iz ovog sistema i režima, ovdje nema napretka. Ovdje se moraju desiti radikalne promjene, da li mirnim protestima ili na neki drugi način, ali ovdje nema života, u BiH nema života. Mi živimo, preživljavamo ustvari, ali bukvalno ovdje nema života u BiH ništa ne funkcioniše“, naveo je Muriz Memić.

Ako oni naprave posao na slučaju Dženana rahmetli i ako oni budu kaznili ljude koje trebaju da kažnjavaju. Niko nizašta ne odgovara, unište firmu, unište fabrike, ubije našu djecu, da mi nismo bili tako uporni on bi dobio jedno četiri godine – pet i već sad bi hodao na slobodi“, rekao je Amir Agić.

Sankcionisati one koje odugovlače sudske procese, zbog porodica koje trpe bol, stav je Adele Duraković, pravne zastupnice porodica Agić i Malkoč:

Ti instrumenti postoje da Sud može da sankcioniše i advokate i optužene za nedolaske i tako dalje. Svakako da mogu biti strožije kazne, pogotovo za ovakvu vrstu saobraćajnih nesreća gdje imate doslovno umišljaj, i onda tu mora biti veća i strožija kazna“.

Selma je imala 21, a Edita 20 godina kada ih je automobilom udario Sanjin Sefić, ostavio ih da leže na cesti i pobjegao. Mukotrpno suđenje trajalo je četiri godine. Ročišta su odgađana nekoliko puta, ali je na kraju pravosnažno osuđen na 17 i po godina zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!