Boračka udruženja uspjela usaglasiti stavove, mogu li poslanici NSRS?

Vijesti 09. mar 202219:52 0 komentara
N1

U Banjaluci o položaju boračko-invalidske kategorije ili još jedna posebna sjednica Narodne skupština Republike Srpske. Sazvana na zahtjev opozicije uz podršku vladajućih, ali bez bilo kakvog konsenzusa ili unaprijed pripremljenih zaključaka.

Još jedna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske i još jedno okupljanje demobilisanih boraca. U posljednje vrijeme česta praksa, pa i uoči sjednice na kojoj je tema njihov položaj. Protest, jer ne mogu svi da kažu svoje prijedloge.

“Mi predlažemo obračun boračkog dodatka po koeficijentu 1,2, vezan za prosječnu platu Republike Srpske što dobijemo za rezultat da za jedan mjesec proveden u na ratištu borac po trenutnom iznosu prosječne plate dobije 10,80 pfeninga”, kazao je Milenko Strika, Savez nezadovoljnih demobilisanih boraca.

Značajno manje pfeniga, po njima, predlažu opozicija, ali i ostala udruženja. Kolegijum je zasjedao prije početka sjednice koja je kasnila 50 minuta. Zaključak – govoriti mogu svi. Prije njih u ime predlagača, glas SDS. Najglasnije o kritikama sistema, najkonkretnije o “lažnim borcima”.

“2007. godine bilo je registrovano 77.703 borca prve kategorije, a taj se broj do 2020. godine taj broj povećao na 112.943 borca prve kategorije i danas je ukupno registrovano 205.606 boraca”, kazoa je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS.

Koliko boraca, reklo bi se, toliko i udruženja, čak 17 obratilo ih se u sali iz koje se, ironično, čuo poziv o potrebi jedinstva ove kategorije. U njihovim obraćanjima bilo je prijedloga, ali i šahovskog rječnika, o piunima.

“Kada smo prešli sva polja i došli do polja kojim ijun postaje najznačajnija figura, neko nas je i dalje postavio kao pijune”, kazao je Risto Jevtić, Udruženje građana Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

“Predlažemo dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca. Zapošljavanje djece poginulih poginulih boraca. Naknada za borački dodatak u iznosu od 5 KM za svaki mjesec proveden u zoni borbenih dejstava”, kazao je Aleksandar Savić, Boračka organizacija RS.

Tražilo se i povećanje invalidnine, besplatno liječenje, revizija spiskova, javni registar boraca, rješavanje problema mladih boraca, više novca iz lokalnih zajednica. Udruženja su uspjela usaglasiti stavove, ali mogu li poslanici?

“Predlažem vama da tražite pauzu i da zajedno sa ovim ljudima koji su konsenzusom donijeli stav zajedno predložimo zaključke”, kazao je Darko Babalj, poslanik SDS.

Dvadeset minuta potrajalo je duže od sat vremena, bez “bijelog dima” iz Male sale u kojoj je pokušan dogovor, pa je sjednica sazvana sa velikim očekivanjima nastavljena raspravom dva bloka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!