Boračke organizacije iz Ilidže i Hadžića negoduju zbog načina hapšenja saboraca

Vijesti 07. dec 202115:56 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, oštro osuđuje i izražava javno negodovanje povodom načina jutrošnjeg hapšenja petorice pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža i to: Senada Gadže, Nezir Agana, Vahida Alađuza, Muje Vatreša i Sulje Hebiba.

“Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, je za nepristrastan rad Sudstva i Tužilaštva, ali nije za način na koji su jutros privedeni naši saborci, te su sa tim pristupom izložili porodice naših saboraca dodatnom stresu”, stoji u uvodu saopštenja.

Naveli su i to da pripadnici ARBiH u potpunosti poštuju organe države Bosne i Hercegovine, te da su pripadnici protiv kojih je pokretan postupak bili dostupni pravosudnim organima u zemlji, dodajući i to da je krajnje nepotrebno od institucija da se sa njima ponaša kao sa najgorim kriminalcima.

“Posebno izražavamo zabrinutost zbog načina politike koja je trenutno na snazi u Bosni i Hercegovini, a koja izjednačava branioce i one koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kao što vidimo da je rad Tužilaštva svrstan na stranu politike koja dolazi iz manjeg entiteta”, stoji u saopštenju.

Ističu da su im želje da se utvrdi istina i da su opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ne i za izjednačavanje žrtve i agresora.

“Takođe suludo je da se hapse pripadnici ARBiH sa područja Općine Ilidže, a da pri tom niko nije odgovarao za Kasindolsku (43 ubijena civila), Transporter (ubistvo 4 teška ranjenika i medicinske sestre koji su bili u pratnji snaga Una), autobus Medjenica ( hapšenje, ranjavanje i ubijanje djece bez roditeljskog staranja), ubistvo četvero djece u dječijem parku – Hrasnica, protjerivanje više hiljada ljudi, kao i za počinjne zločine na Ilidžanskim logorima. i dr zločine počinjeni na Općini Ilidži od strane tzv Vojske Republike Srpske. Dok se zločinci koji su počinili zločin nad nesrpskom stanovništvom šetaju slobodno po Ilidži i uživaju u svim beneficijama koje pruža naše društvo, žrtva nema pravo glasa i trpi dodatne traume, a pripadnici ARBiH se hapse”, navodi se u saopštenju.

U zaključku saopštenja naveli su i to da ovakav način rada Tužilaštva BiH mijenja historijske činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!