Borba protiv vatrenih stihija u BiH – oprema i ljudstvo ključni

Vijesti 17. nov 202219:54 0 komentara

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini organizovala je četverodnevnu obuku za vatrogasce iz cijele države. Uz primjenu naprednijih tehnika i strategija, učili su o najpovoljnijim rješenjima suzbijanja vatrene stihije, koja nerijetko zahvata područja Bosne i Hercegovine.

Vatrena stihija ovog ljeta zahvatila je Čvrsnicu, Boračko jezero, Bijelu goru, okolinu Gacka i druga područja. Nadljudskim naporima, vatra je ugašena. Da bi se to činilo još brže, bh. vatrogascima svoja iskustva prenijelo je pet stručnjaka iz američke Šumarske službe.

“Tokom obuke radimo na četiri scenarija koja se odnose na gašenje požara. Razmatramo kako pristupiti različitim opasnostima sa kojima se suočavamo. Vatrogasci iz Bosne i Hercegovine su veliki profesionalci”, kazao je Mike Mattfeldt iz Američke šumarske službe.

Uz korištenje naprednijih tehnika i koordinaciju, vatrogasci su imali zadatak da kroz timski rad, pronađu najpovoljnije rješenje za suzbijanje požara i ublažavanje posljedica.

“Prvi dio obuke odnosio se na standardne operativne procedure kako to rade u Sjedinjenim državama, a drugi dio se tiče strogo vatrogasnog posla, odnosno one taktike na samom terenu i primjene iste”, kazao je Dževad Gibanica, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo.

Osim šumskih požara, nemjerljive posljedice ostavljaju i požari na otvorenom, a uglavnom ga uzrokuje čovjek. Upravo sa takvim se ravničarski predjeli, kakva je Semberija, nerijetko suočavaju.

“Mi smo poljoprivredna opština gdje imamo dosta žitarica i najčešće u julskom periodu imamo požara poslije žetve pšenice, i u rano proljeće kada se čiste njive i međe. Za sada uspijevamo da se borimo sa tim požarima, gdje otprilike od svih požara koje imamo, imamo jednu četvrtinu tih požara na otvorenom prostoru”, kazao je Mile Spasojević iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina.

Do kraja vijeka, a usljed klimatskih promjena, broj požara bi se mogao povećati u cijelom svijetu za čak 50%, navodi se u UN-ovom izvještaju za okoliš. Kako bi posljedice na prirodu i lokalne zajednice bile što bezbolnije, obučenost i pravovremena reakcija su neophodne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!