Borrell pred sastanak o BiH: Odlučiti i izbjeći da se zemlja raspadne na komade

Vijesti 21. feb 202209:01 > 10:342 komentara
Josep Borrell
Izvor: Josep Borrell (Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS)

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell je pred početak današnjeg sastanka Vijeća za vanjske poslove kazao kako će se na dnevnom redu naći dvije veoma važne teme. Jedna ona o situaciji između Rusije i Ukrajine i druga tema je situacija u Bosni i Hercegovini.

“Nemojte zanemariti bitno, ono što se dešava u Bosni i Hercegovini – to će uzeti važan dio našeg današnjeg sastanka jer se u Bosni i Hercegovini pojačava nacionalistička i separatistička retorika i ugrožava stabilnost, čak i integritet zemlje. A ministri moraju donijeti odluku kako zaustaviti ovu dinamiku u Bosni i Hercegovini. I da bi se izbjeglo da se zemlja raspadne u komade. Ovo je kritična situacija i ministri će morati donijeti neke odluke o tome”, kazao je Borrell.

Borrell je zaključke današnjeg sastanka iznijeti kasnije poslijepodne, kada bismo trebali i doznati da li su ministri donijeli neke odluke o Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo da je Borrell na stanje u BiH upozorio i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a dodatne akcije o tome da će se nešto u budućnosti dešavati najavila je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar