Borenović iz Brisela: Sa korumpiranim političarima ništa neću potpisivati

Vijesti 12. jun 202219:15 > 19:41 2 komentara
F.Z./N1

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović obratio se tokom sastanka sa predsjednikom Savjeta EU Charlesom Michelom. Poručio je da sa "korumpiranim vladajućim političarima ništa neće potpisivati".

Dok sastanak bh. lidera sa EU zvaničnicima još uvijek traje, obraćanje Borenovića prenosimo u cjelosti:

“Dana 20.6.2011. godine Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton ocijenila je da je strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH jedan od najvažnijih događaja u regionu, a njen portparol je dodala da je proces dat BiH da bi „pravosuđe prošlo objektivnu i dubinsku analizu i izvršilo poređenje sa evropskom legislativom i praksom.”

Epilog – u izvještaju gospodina Pribea iz 2019. godine ocijenio je oblast vladavine prava i stanje u pravosuđu kao duboko zabrinjavajuće. Po Pribeovom izvještaju nije učinjeno ništa, stanje u pravosuđu i oblasti vladavine zakona u BiH dodatno je nazadovalo od 2019. do danas.

Krajnje vrijeme
15.12.2017. godine, specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark pozdravio je usvajanje seta zakona o akcizama za koji su snažno lobirali on i tadašnji komesar za proširenje Johanes Han. Istakli su te zakone kao uslov za nastavak aranžmana sa MMF-om i evropskim finansijskim institucijama te tvrdili kako će prikupljena sredstva od građana biti namjenski korištena za izgradnju autoputeva i kapitalne saobraćajne infrastrukture.

Epilog – nagli skok prihoda u budžetu i nastavak kreditnih zaduženja omogućio je vlastima u BiH neviđeni nivo korupcije na izborima 2018. godine. Građani su od tada uplatili dodatne milijarde eura nameta. Svi autoputevi u BiH prave se isključivo putem kreditnih zaduženja ili koncesionim ugovorima.

Zatim je 29.5.2019. godine Evropska Komisija je usvojila Izvještaj koji navodi 14 ključnih prioriteta čijim ispunjenjem bi BiH stekla status zemlje kandidata.

Epilog – usvojen je samo jedan od 14 prioriteta i to onaj formalne prirode. Od suštinskih prioriteta vladajuća većina je već nekoliko puta spriječila usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama i Zakona o VSTS-u usklađenih sa evropskim standardima.

Ovo su samo tri upečatljive slike iz čitavog fotoalbuma koji govori o odnosu BiH vladajuće korumpirane elite prema evropskim integracijama, evropskim vrijednostima, a prvenstveno prema vladavini zakona kao ključnom postulatu.

Predugačak je niz sastanaka u BiH i Briselu, gdje su mnogi visoki evropski zvaničnici trošili svoj kredibilitet i vrijeme u pokušajima da vladajuću korumpiranu elitu predvođenu sa SDA, HDZ i SNSD privoli da učine makar i minimalan korak u približavanju BiH Evropskoj Uniji i njenim vrijednostima.

Godine i decenije prolaze, a pomaka nema. I ne samo da nema pomaka, nego BiH dramatično nazaduje. Demografski, ekonomski, vrijednosno i u aspektu vladavine zakona i pravne sigurnosti.

Zašto? Vjerujem zato što evropski zvaničnici ne mogu da prihvate elementarnu činjenicu da su vladajuće korumpirane elite u BiH iskreni protivnici članstva u Evropskoj uniji i zakleti neprijatelji evropskih vrijednosti i standarda, pogotovo vladavine zakona.

Reći ćete: ali oni stalno ističu da su opredjeljeni za članstvo u EU! Da, oni zaista to stalno govore i da, oni stalno ne govore istinu.

Postoje dva razloga zašto to govore. Prvi je taj da kod vas u Briselu stvore privid da oni to zaista žele i da na taj način otvaraju vrata evropskih pristupnih fondova i aranžmana sa evropskim finansijskim institucijama. Drugi razlog je još važniji. Uprkos decenijama sijanja mržnje i tenzija među narodima u BiH, značajna većina ljudi u BiH, u oba entiteta, želi evropsku perspektivu i članstvo u EU. I zbog toga im je potrebno da se lažno predstavljaju kao nosioci tog projekta.

Mislim da je krajnje vrijeme da umjesto njihovih lažnih, ispraznih deklarativnih izjava počnete gledati njihove surovo jasne postupke i djela. Nakon godina njihovog „optimizma“, „opredjeljenosti“, „predavanja zahtjeva za kandidatski status“, mi živimo u zemlji koju je napustilo preko milion stanovnika, u kojoj su škole i vrtići sve prazniji, u kojoj vlada nepravda i beznađe i koja, po izvještajima Vaših eksperata ispunjava sve kriterijume da se nazove zarobljenim društvom.

Umjesto nove izjave ustanovite odgovornost

Vi imate luksuz da sebi možete priuštiti da mandat potrošite čekajući korumpiranu elitu da uvede vladavinu zakona. Moj narod i ja tu privilegiju nemamo. Mi se moramo suočiti sa surovom istinom. Korumpirani političari i evroske vrijednosti ne mogu zajedno. Zbog toga, ne očekujte od mene da sa njima potpisujem bilo šta, jer moje i njihove vrijednosti nisu i ne mogu biti iste.

Ukoliko želite da pomognete BiH i mojoj Republici Srpskoj da zaista ubrzano krene ka EU, i što je još važnije da ubrzano uvodi evropske standarde i vladavinu zakona, molim Vas da umjesto novih prilika korumpiranim političarima da vam daju isprazna obećanja insistirate na sprovođenju onih koja su već dali.

Umjesto nove izjave ustanovite odgovornost za nesprovođenje prethodne.

Ukoliko želite BiH u EU, onda omogućite ljudima da znaju ko su odgovorni za dosadašnju blokadu evropskog puta i šta njihovo ponašanje u praksi znači.

Takođe, očekujem da jasno i glasno ponovite i potvrdite da je Dejtonski sporazum, dva entiteta i tri naroda, formula opstanka koja se neće i ne može mijenjati. Za mene kao Srbina iz Republike Srpske nikakve promjene kojima se umanjuje dejtonski status RS nisu prihvatljive. Molim vas da se jasno izrazite po tom pitanju i tako izbijete korumpiranim elitama ključni argument straha i mržnje kojim već decenijama razaraju čitavu zemlju”, zaključio je Borenović.

Sastanak u Briselu još uvijek traje. Na stolu je potpisivanje dokumenta o ključnim pitanjima za BiH koji bi trasirali naš put ka EU. Ideja domaćina je pokušaj vraćanja evropskog puta BiH u fokus interesovanja domaćih lidera. U međuvremenu se oglasio i lider HDZ-a Dragan Čović. Rekao je da “nema smisla biti na sastanku koji promovira dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare