Borenović: Ne možete banku malo ili puno opljačkati – ili je pljačkate ili ne

Vijesti 17. okt 202214:29 5 komentara
N1

Na preko 400 biračkih mjesta utvrđene su nepravilnosti, a na preko 30% tih biračkih mjesta, došlo je do krađe glasova, kažu u Partiji demokratskog progresa.

“Svjedočili smo brutalnoj krađi glasova. K R A Đ A”, spelovao je riječ od pet slova predsjednik PDP Branislav Borenović.

“Ne možete banku malo opljačkati ili puno, ili je pljačkate, ili ne pljačkate”, jasan je Borenović.

Radi se o organizovanoj izbornoj krađi, višeg broja osoba koji su bili i u biračkim odborima, ali i nalogodavaca iz vladajućih struktura. Sutra ćemo prema Tužilaštvu BiH ići sa krivičnom prijavom za organizovani izbornu krađu u kojoj je učestvovalo više stotina lica. Očekujemo hitnu istragu“, kaže lider PDP.

Nakon prebrojavanja tri grada, posebno nakon Doboja, jasno je da na sceni imamo sistemsku masovnu organizovani krađu. Ja iz upotrebe izbacujem riječ prekrajanje biračke bolje, to je organizovana krađa. Je li malo 5, 15, 50, 106, na večini biračkih mjesta je bila namjera da se ja spustim, a da se moj protivkandidat diže. Neko je dao nalog. Ja očekujem drakonske kazne i od CIK-a i o pravosudnih institucija. To nisu političke, već mafijaške organizacije. Zna se šta se s njima treba raditi“, kaže kandidat opozicije za predsjednicu RS Jelena Trivić.

“Gdje su bile vreće, kako su sad odjednom nađene, da li su u GIK-ovima bile otvorene, zatvorene”, pita Trivić.

SDS-ov Darko Babalj danas je izašao sa informacijom da je od ponovo kontrolno prebrojanih 528 biračkih mjesta, na 450 bilo neregularnosti.

Krivičnu prijavu koju će sutra predati u Sarajevu će dopunjavati, kažu u PDP.

U potpunosti su nezadovoljni postupanjem pravisudnih institucija, jer niko po njihovim primjedbama nije saslušan, kaže Jelena Trivić, koja poziva sva tužilaštva da se uključe.

“Šta više treba, pa da oni počnu raditi. Ovo će trajati, ovo nije došlo do nivoa kada bismo mogli reći da se dobija neki epilog. Tužilaštvo BiH radi selektivno. Svima vam je to jasno. Nije postupano po službenoj dužnosti. Vidjećemo hoće li se postupati po prijavi koju ćemo sutra predati. Sve što bih drugo rekla bi se tumačilo kao pritisak na rad pravosuđa”, ističe Trivić.

Na novinarsko pitanje da li je vaš cilj ponavljanje izbora, odgovaraju:

“Naš cilj je istina, fer i pošteni izbori”, zaključuje Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare