Borenović o “ho-ruk” politici, Čolo o “sine qua non” zakonu

Vijesti 27. jan. 202211:04 > 12:28
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Bez integriteta izbornog procesa nema narednih izbora, to je jedan 'sine qua non', poručila je Alma Čolo (SDA) nakon sjednice Interresorne radne grupe, na kojoj su, kako je navela, prisustvovali predstavnici iz Republike Srpske.

Čolo je rekla da nije sigurna da bi HDZ BiH pristao na ovakve izmjene, ali ni vladajuće partije iz Republike Srpske.

“Mislim da HDZ neće pristati na to bez da se pristane na konstitutivno predstavljanje. Ukoliko dođe do političkih dogovora oko presuda Suda u Strazburu, i Ustavnog suda bilo bi lakše dogovoriti i o paketu integriteta izbornog procesa”, rekla je Čolo dodajući da danas nije bilo riječi o političkim izmjenama izbornog zakondavstva.

Vremena nema, u februaru bi trebali usvojiti izmjene ako se naredni izbori misle raspisati prema novom Zakonu. To će omogućiti da se izglasaju dodatni akti, ali i obezbjede tehnički uslovi rekla je Čolo.

Borenović: Ho-ruk politika u kojoj se ne mogu snaći ni najvještiji

Komentarišući tehničke izmjene koje su bile na dnevnom redu Branislav Borenović (PDP) je poručio da mu je najznačajnija činjenica da se unapređuje rad biračkih odbora, i da se smanjuje mogućnost da fantomski politički subjekti zauzimaju mjesta u biračkim odborima.

No Borenović nije siguran da li će ove izmjene dobiti podršku većine.

“Vladajuća većina važe i gleda, čekaju mig stranačkih vođa”, rekao je Borenović, dodajući da je tehnička dimenzija za njega suština, te da čekajući političku dimenziju, treba rješavati ova pitanja.

Prvi čovjek PDP-a komentarisao je povratak u institucije BiH političara RS, kaže u narednih nekoliko dana će se vidjeti šta je bio rezultat petomjesečnog političkog djelovanja.

“Mislim da treba tražiti da se nametnuta Inckova odluka prevaziđe u cilju rješavanja situacije u BiH”, rekao je Borenović.

No na koji način će se to riješiti, kada su u pitanju političari iz RS nije siguran.

“Nemam nikakav poziv, nema dnevnog reda, ne zna se o čemu će se raspravljati. To je jedna ho-ruk, ad hok politika”, rekao je Borenović dodajući da se ne zna šta će biti naredne sedmice.

Na koncu Borenović potcrtava da je najavljeno mnogo posebnih, zajedničkih sjednica da se u tome ne može snaći ni najvještiji političar u zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad