Borenović o povratku u institucije BiH: Dodiku Sarajevo ponovo “miriše”

Vijesti 02. feb 202219:09 > 03. feb 2022 09:28

Povratak SNSD-a u institucije Bosne i Hercegovine mogao bi biti epilog posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. No, dan poslije usvajanja zaključaka u NSRS, stižu i nove podjele između vlasti i opozicije.

Nova posebna sjednica, novi zaključci, a dan poslije stari stavovi. Iz redova vladajućih pohvale na račun Dragana Čovića i kritike za Bakira Izetbegovića, jer se “zahvalio” na pozivu za obraćanje. Ali tu je i nada.

“Da tu grešku neće ponoviti federalni premijer Fadil Novalić i da će on ipak prihvatiti poziv gospodina Radovana Viškovića i zajednički održati sjednicu dvije vlade”, kazao je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Ipak, značajnije od izrečenog u Banjaluci je da se dan poslije analizira zapisano. Zasijedanje je završeno usvajanjem zaključaka. Vladajući to vide kao test za političke predstavnike u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim ispituju njihovu spremnost za razgovore. Značajno drugačiji je pogled opozicije.

“Dugo je trebalo, evo prošlo je šest mjeseci da Milorad Dodik ‘podvije rep’ i ponizno posluša svog druga, prijatelja, političkog brata Bakira Izetbegovića, koji je poručio da će se on odljutiti”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

I dok Borenović tvrdi da Dodiku “Sarajevo ponovo miriše”, zaključujući da se sinoćnom sjednicom praktično legalizovao “Inzkov zakon”, Mirku Šaroviću, sve smrdi na veliku farsu. Dok PDP, tvrdi Borenović, ostaje pri zaključcima o neodlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, na pitanje kako će sutra na sjednici Predstavničkog doma, odgovara:

“Pa ne znamo da li se uopće bilo šta po ovom pitanju odnosi na vrijeme koje je tako blisko kao sutrašnja sjednica Predstavničkog doma. Svakako ćemo biti tu, svakako ćemo obaviti konsultacije i vidjeti da li su zaključci Narodne skupštine validni, odnosno da li su na snazi”, naglasio je Mirko Šarović, lider SDS-a.

Da su usvojeni zaključci puni kontradiktornosti stav je i lider DNS-a Nenad Nešić. Primjer je razlika između prvog, u kojem se konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih su usvojeni zaključci o neodlučivanju, i 10. u kojem se sjednicama može prisustvovati na način da se u odlučivanju poštuju stavovi institucija Republike Srpske. Kao da to do sada nije bio slučaj, komentariše Slobodan Popadić.

“Kao da ne postoji raniji zaključak iste te Narodne skupštine da poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine treba da pitaju poslanike naše za mišljenje ako misle daje neki zakon u Sarajevu bitan za interese Republike Srpske. Sve skupa onako konfuzno, ali suštinski je da se oni vraćaju u Parlament Bosne i Hercegovine”, mišljenja je Slobodan Popadić, novinar Srpska Info.

To je potvrdio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, SNSD-ov Nebojša Radmanović. Možda iznenađujuće, dio zaključaka je i nekoliko tačaka koje se odnose na borbu protiv korupcije. Sam Milorad Dodik u uvodnom obraćanju iznio je prijedlog da se usvoje zaključci među kojima i onaj o donošenju zakona o takozvanim stranim agentima. I zaista, po zaključccima, Vlada je u obavezi da uputi u Narodnu skupštinu Zakon o nevladinim organizacijama. Posljednja baza koju je objavio Transparency International o finansiranju udruženja građana iz budžeta pokazala je netransparentnost, dodjeljivanje sredstava po političkoj liniji iz čega proizilazi da tu oblast treba urediti, ali…

“Zagovarači takvih modela se fokusiraju samo na organizacije koje se finansiraju od vlada zapadne Evrope, SAD-a i slično. Ali jeste opasno svakako jer ponovo ulazimo u to da se targetiraju ljudi, da se stavljaju pod neku kontrolu”, istakla je Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u BiH.

Dio zaključaka je i donošenje Zakona o porijeklu imovine koji je na dnevnom redu sjednice zakazane za 8. februar. Baš na toj sjednici raspravljat će se i o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, a prema najavama i o stavljanju van snage svih zakona o imovini koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad