Borenović: Putin potvrdio da je BiH uvela sankcije Rusiji

Vijesti 18. jun 202213:34 3 komentara
F.Z./N1

Predsjednik PDP-a Branislav Biorenović komentarisao je sastanak Vladimira Putina, ruskog predsjednika i Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sankt Petersburgu rekavši da je nakon toga potvrđeno da je BiH uvela sankcije Rusiji.

“Nakon predsjednika Vučića i zvaničnika Evropske unije, i sam predsjednik Rusije je u svom saopćenju govoreći o poteškoćama u odnosima sa BiH, potvrdio pridruživanja BiH sankcijama protiv Rusije i zaista nema više prostora za različite interpretacije. Jasno je ko kod nas govori istinu, a ko uporno obmanjuje javnost”, rekao je Branislav Borenović.

Borenović kaže da to nije činjenica koja ga raduje ili zbog koje likuje, ali da je bez obzira na drugačije tvrdnje, namjere, htijenje, tumačenje, evidentno nečinjenje vladajućih struktura iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, potpuno jasno da se BiH pridružila sankcijama EU protiv Rusije.

“Za nas je najvažnije da se, što je moguće više, izmaknemo sa radara velikih, krupnih geopolitičkih sudara i da se posvetimo isključivo unutrašnjem jačanju ekonomije, zapošljavanju i podizanju životnog standarda. I zato je krajnje upitna svrsishodnost Dodikovih vanjskopolitičkih preuzimanja različitih političkih obaveza od Brisela preko Turske do Rusije i bespotrebnog uvlačenja Republike Srpske u kontekst krupnih globalnih problema”, naglasio je Borenović.

Održan sastanak Dodika i Putina u Sankt Peterburgu

On je naveo da je najvažnije sagledati ekonomski smisao svih ovih Dodikovih putovanja, i ovog posljednjeg u Rusiju i da li ima realan, ostvariv efekat za Republiku Srpsku i BiH.

“Od 2006. godine gledamo kako svakog juna odlazi u Sankt Peterburg, najavljuje jačanje ekonomskih veza i investicije, a činjenica je da je spoljnotrgovinska razmjena BiH sa Rusijom svega oko dva posto, od čega je tek 0,5 posto ukupna razmjena sa Republikom Srpskom, a ostalo sa Federacijom BiH”, rekao je Borenović.

Putin Dodiku: S Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća

Borenović kaže da je za Republiku Srpsku najbitnija njena ekonomska snaga, zapošljavanja i razvoj.

“U tom smislu očekivao sam da se u Rusiji razgovara o rafinerijama u Brodu i Modriči koje su jedini vidljiv projekt do sada realizovan, a znamo da proizvodni pogon u Brodu ne radi, i to u vrijeme nevjerovatnog divljanja cijena goriva, što je najveća briga naroda koji živi i u Brodu, Modriči i cijeloj Republici Srpskoj i BiH. O tome nije bilo riječi i jasno je da Dodika ne interesuju ostvarivi vidljivi ekonomski projekti, već neki novi predizborni, odnosno da je jedina svrha njegovih putovanja slikanje i lična promocija”, zaključio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare