Borenović: Sada se vidi koliko je štetna Inzkova odluka

Vijesti 20. sep 202113:27 7 komentara
n1

Prije početka zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, Branislav Borenović, lider PDP-a, naveo je medijima da neće odustati od odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o neučestvovanju političara iz ovog entiteta u donošenju odluka u institucijama BiH, te da se danas vidi koliko je štetna odluka Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Opravdano je da tražimo od vladajuće koalicije da nađe rješenje. Ako su postigli dogovor oko NATO puta, podjele fotelja, onda može i oko zakona, koji se može prevazići samo dogovorom,  a što bi trebalo rezultirati aktom koji će proći parlamentarnu proceduru i iza kojega će stajati svi”, naveo je Borenović na početku obraćanja.

Kako dalje kaže, “nema sreće u ovoj zemlji ako nametnuti zakon prihvataju predstavnici dva miliona, a ne milion ljudi.

“NATO put je bio teži kompromis, a ipak je postignut, te podsjećam da je godinu dana trajalo i formiranje Vijeća ministara BiH. Tri dominantne partije vlasti moraju izaći sa spremnim rješenjem. SDA, HDZ I SNSD, moraju dati odgovor na krizu koja je po nama bespotrebno”, mišljenja je Borenović.

Naveo je i da se mora institrati na unutrašnjem konsenzusu.

“Volio bih da konačno politički faktori shvate ozbiljnost situacije – Inzko je zemlju ostavio u haosu”, dodao je.

Njegov kolega iz opozicije, Nenad Nešić, lider DNS-a, dodao je da je današnja zakazana sjednica ovog doma samo predstava za javnost Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji je izgubio legitimitet izlaskom iz SDA. Još jednom je ponovio da će poštovati zaključke NSRS.

“Vladajućoj trojci je u interesu da ova kriza traje sve do izbora – samo sa tenzijama znaju da vladaju u BiH”, poručio je Nešić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare